MAC slaat meerdere vliegen in één klap

Er vinden grote veranderingen plaats binnen het sociale domein. De gemeente krijgt een grotere rol bij het oplossen van maatschappelijke problemen en bij het bevorderen van deelname aan de gemeenschap van haar burgers. Dat vraagt een radicale operatie en een omslag in denken van gemeente, sociaal werkers en burgers. We praten erover met wethouder Gherie ter Steege.
 

 

Is dat spannend?
Zeker, want het gaat over mensen, over geld, over de kwaliteit van leven en over vraag en aanbod in zorg en ondersteuning.  Dat biedt ook kansen. We krijgen de ruimte om nog beter te kijken wat onze inwoners nodig hebben om mee te kunnen doen in de samenleving als ze met tegenslagen en beperkingen te kampen hebben. Maar wel met minder geld. 
 
Klinkt niet eenvoudig
Veel mensen in onze gemeente moeten gebruik maken van voorzieningen en steun van de gemeente. De ervaring leert dat het daarbij vaak gaat om meerdere problemen tegelijkertijd. Bijv. geen werk, financiële problemen, gezondheidsklachten en problemen met de opvoeding van de kinderen. Dat betekent dat oplossingen gevonden moeten worden op meerdere terreinen tege- lijkertijd. En moeten bestaan uit een samenhangend pakket aan diensten en voorzieningen. Dat mensen daarbij zelf naar vermogen mee helpen om er weer bovenop te komen en  mee te doen in de samenleving is ook helder. Het is een belang van de hele samenleving dat mensen met problemen of beperkingen niet uit- gesloten worden. 
 
Gaat dat lukken?
We zijn nu 2 jaar aan het bouwen aan een steunsysteem dichtbij de burger en ja, het groeit. We hebben eerst geanalyseerd waar de problemen zitten en wie er allemaal een stukje van de oplossing in handen hebben. Alle kennis en ervaring uit de verschillende sectoren hebben we aan tafel gehad en verbonden in een netwerk van samenwerking en van kennisdeling. Dat geeft betere resultaten en is minder duur. 
 
Moet zeker nog wel veel voor gebeuren
Het kijken naar de hele mens is al een trend in onze gemeente aan het worden. Daar hoort een centrale intake bij. Zodat in één keer iemands beperkingen, problemen, wensen en mogelijkheden in kaart gebracht worden. En wat iemand kan bereiken en wat daarvoor nodig is. Op basis daarvan wordt de dienstverlening ingezet, dwars door alle sectoren en disciplines heen. Onze beste mensen hebben we vooraan gezet. Goed opgeleide mensen die doorvragen die de dorpen en de straat kennen, die verbindingen kunnen leggen, verantwoordelijkheid dur-ven nemen en creatief zijn. Zo hebben we integrale teams gevormd. Die gaan erop af en wachten niet tot de burger zichzelf meldt. Zij staan met hun voeten in de klei en vormen het hart van de transformatie. Van onderuit regelen en niet van bovenaf verzinnen. 
 
Wat noem je dan het MAC, Maatschappelijk ActiveringsCentrum
Dat is een overkoepelende term voor dat netwerk van zorg-, hulp-  en dienstverlening en voor een veelheid aan activiteiten die gezamenlijk zorgen voor actieve burgers die vooruit willen komen en mee willen doen. Ook daarin zie je de slimme verbindingen: bv  mensen uit het bedrijfsleven die vrijwillig een workshop ge-ven aan solliciterende jongeren, reïntegranten bezig met een horeca-opleiding die koken voor kwetsbare ouderen. Je ziet mij op de foto trots staan met het MAC-logo. Daaraan kan je de groepen herkennen die actief bezig zijn, hun eigen doelen dichterbij brengen en een bijdrage leveren aan de samenleving. Die activiteiten organiseren op veel verschillende plekken, waar de mensen gewend zijn te komen. Vindplaatsgericht werken noemen we dat in het jargon.  Maar allemaal MAC. 

Reactie toevoegen