De meerwaarde van bewegen in water

Op het spreekuur van het SMA te Muntendam zien voormalig huisarts Otto Maarsingh en sportverzorger Eddie Klooster frequent sporters en niet sporters met een behoorlijke bewegingsbeperking ten gevolge van een (sport-) ongeval. Ook komt het voor dat mensen een (tijdelijke) bewegingsbeperking hebben als gevolg van een operatie aan enkel, knie, heup en/of schouder.

Momenteel inventariseren beide of er mogelijkheden liggen om deze mensen te laten revalideren in een zwembad in Muntendam. Hiervoor hebben ze contact gezocht met zwemclub ZCM ’86 vertegenwoordigt door Harry Hartman en Erik Vos. De zwemclub is namelijk groot gebruiker van het bad en heeft trainers in dienst, die alle vormen van bewegen in water willen en kunnen ondersteunen. Ook kan de zwemclub mogelijk in de toekomst een rol spelen bij het opstarten van activiteiten in het zwembad.
Tevens worden de plaatselijke zorgverleners gepolst of er behoefte is aan enige vorm van hydrotherapie, zoals deze vorm bewegen in water ook wel wordt genoemd. De temperatuur in een dergelijk bad wordt tussen de 32 en 36 graden gebracht en in dit water worden allerlei bewegingen uitgevoerd op geleide van een therapeut volgens een vooraf opgesteld plan.
In de medische literatuur is deze vorm van therapie ook goed beschreven bij de volgende aandoeningen:

  • knie- en heup operaties
  • (rheumatische) arthritis
  • fybromyalgie

Het effect dat mensen en patiënten ervaren zijn; pijnverlichting, meer kracht in de spieren, beter functioneren bij algemeen dagelijkse bezigheden en verminderde stijfheid. Ook is bekend dat bij patiënten met chronisch hartfalen een positief effect is te behalen door te oefenen in een hydrobad. De positieve resultaten zijn niet blijvend van aard en de oefeningen zullen voor langere periode moeten worden uitgevoerd om het effect te behouden. Dit vergt een gedisciplineerde houding van de mensen, die aan dit soort oefeningen gaan deelnemen, echter zal dit in de praktijk vaak geen probleem zijn zolang de positieve resultaten aan den lijve worden ervaren. Ook het gegeven dat de mensen steeds meer zelf verantwoordelijk worden gehouden voor het in stand houden van hun gezondheid is een impuls om aan deze vorm van bewegen te blijven deelnemen.

De eerste verkenningen langs de zorgverleners stemde Otto Maarsingh positief en geeft aan dat er een duidelijke behoefte is om deze vorm van therapie te ontwikkelen binnen Menterwolde. Ook is een verkennend gesprek gevoerd met Annelien de Winter, wethouder met sportzaken in de portefeuille en is het belang van een dergelijk faciliteit in deze regio aangegeven. Het voordeel van het D.G. van de Noortbad is dat alle faciliteiten aanwezig zijn om mensen met een beperking in het zwembad te tillen. Ook is het verhogen van de temperatuur in het zwembad in een handomdraai te realiseren.

Recent heeft op initiatief van Annelien de Winter een wethouders bijeenkomst plaats gevonden met de wethouders van de zeven Oost Groninger gemeenten, Rob de Waard van Huis van de Sport en KAW architecten. De uitkomst van deze bijeenkomst was dat het Huis van de Sport een toekomstvisie over de zwembaden in de regio gaat schrijven.
In de toekomstvisie zal rekening worden gehouden met een bad waar `medisch zwemmen` mogelijk is. Daar een dergelijke voorziening een belangrijke bijdrage kan leveren aan het uitgangspunt van de overheid dat mensen zelf meer activiteiten moeten ontplooien om zorg te dragen voor hun eigen gezondheid, is het van groot belang dat het D.G. van de Noortbad behouden blijft voor Menterwolde. Daarnaast hebben we contact gezocht met het Lectoraat Transparante Zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen met de vraag of zij een bijdrage kunnen leveren aan de onderbouwing van  het nut en de noodzaak van het zwembad voor onze gemeente.  De lectoren Prof. Dr. Cees van de Schans en dr. Hans Hobbelen waren beide erg enthousiast en hebben een opdracht geformuleerd voor een groep excellente fysiotherapie studenten. Deze groep studenten gaat in februari van start waarbij zij gaan kijken naar de voordelen van het zwembad voor de gezondheid van ouderen. Ze zullen daarbij kijken naar het gezondheidsprofiel van diegene die nu al gebruik maken van het zwembad t.o.v. een vergelijkbare groep die dat niet doet. Bovendien zullen zij in kaart brengen welke redenen er zijn voor ouderen om in de toekomst ook of meer gebruik te gaan maken van het zwembad.
Het ontplooien van meer activiteiten in het zwembad heeft als bijkomend voordeel dat er meer inkomsten worden gegenereerd en dientengevolge het begrotingstekort kan worden gereduceerd.
Mochten er naar aanleiding van dit artikel vragen bij u opkomen dan kunt u zich wenden tot O.R. Maarsingh en Eddie Klooster via onderstaande emailadressen:
e.d.klooster@gmail.com
evelynslagter@ziggo.nl

Reactie toevoegen