Fietsendiefstal

Nederland telt circa 18 miljoen fietsen. Jaarlijks worden 750.000 van deze tweewielers gestolen. Mocht uw tweewieler onverhoopt worden gestolen, doe dan aangifte. Niet dat er dan onmiddellijk een grootscheeps onderzoek wordt ingesteld, maar het vergroot wel de kans dat u uw fiets terugkrijgt. Als de politie een fietsendief weet aan te houden, blijkt dikwijls dat de verdachte meerdere diefstallen op zijn geweten heeft. Op dat moment worden er andere aangiftes bij gepakt om te kijken of de verdachte daar mogelijk ook mee te maken heeft. Heeft u geen aangifte gedaan, dan is het terugvinden van uw fiets overgeleverd aan louter toeval.
Regiopolitie Groningen is succesvol bij het boven water halen van gestolen fietsen. Regelmatig worden dieven op een gestolen ros van straat geplukt. Aan de hand van een aantal kenmerken zien dienders vrij snel of een fiets gestolen is. Vooral bij nieuwe en duurdere fietsen kan, door bijvoorbeeld een afwijkend slot, worden geconstateerd dat het niet pluis is met het vehikel. Gelukkig kan de fiets in de meeste gevallen worden teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. In januari 2008 zijn bij een inwoner van Noordbroek in een schuur twee fietsen aangetroffen die zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig zijn. Dit betreft een geel/zwarte zogenaamde opoefiets en blauwe heren hybride fiets. Deze fietsen staan momenteel op het politiebureau te Veendam. Echter de eigenaars hebben geen aangifte bij de politie gedaan dat hun fiets is gestolen. Daardoor gaat in feite de fietsendief vrij uit.
Bent u de eigenaar of weet u van wie de fietsen zijn, dan kunt u contact opnemen met de politiebasiseenheid Veendam (0900-8844).

Maak je fiets traceerbaar
Het is een schrale troost, maar mocht je fiets gestolen worden dan is de kans dat je fiets als gestolen herkend en terugbezorgd wordt groter wanneer je bij het doen van aangifte bij de politie niet alleen weet te vertellen hoe de fiets eruit zag (maak een omschrijving en zet die in je agenda), maar ook kunt vertellen dat de fiets beschikt over een onverwijderbaar, uniek kenmerk zoals het framenummer, een gegraveerde postcode of zelfs een geregistreerde tag. Stal uw fiets, waar mogelijk, in een bewaakte stalling. Ook is het is erg belangrijk dat uw fiets is voorzien van een deugdelijk slot en van een ingegraveerde postcode en huisnummer.
Tip: gaat u verhuizen, laat dan de rijwielhandelaar een kruis door de oude postcode zetten en de nieuwe gegevens er onder zetten. Ga niet zelf zitten krassen. Dat maakt een fiets onnodig verdacht.

De buurtagenten van Menterwolde.

Reactie toevoegen