Patrijs en veldleeuwerik terug op de akkers

Fietsers en wandelaars ontdekken in de zomer de zogenoemde ‘Akkerranden’, oa langs de Daaleweg,  Eendrachtsweg en Lege Weg. Ook zijn in het gebied ‘Wintervoedselveldjes’ ingezaaid. De bedoeling van deze ‘natuurakkers’ is om een aantal zeldzaam geworden akkervogels (waaronder patrijs en veldleeuwerik, 95% afname in 40 jaar) voor een verdere  achteruitgang te behoeden. 
 
 
In deze omgeving doet ongeveer de helft van de 13 boeren aan deze vorm van Agrarisch natuurbeheer mee. Niet voor de vergoeding want deze dekt amper het verlies aan gewasopbrengst. 
 
De beweegredenen zijn het verkrijgen van een minder grillige perceelsvorm en de natuurwaarde. 
De Akkerranden voor broedgelegenheid en voedsel(insecten en zaden) worden ingezaaid met een uitgekiend mengsel van  kruiden, bloemen en enkele grassoorten. De veldleeuwerik kan wel drie broedsels groot brengen, maar houdt van een kort en open begroeiing. Door het gebrek hieraan na 1 juni (granen en aardappels zijn dan een te dicht gewas) lukt slechts maar één broedsel; onvoldoende om de soort in stand te houden. Bovendien moet voedsel binnen 100m vanaf het nest aanwezig zijn. Akkerranden raken na drie jaren vergrast en worden daarom opnieuw ingezaaid. De wintervoedselveldjes (is een niet geoogste graangewas) biedt herfst- en wintervoer voor vele soorten vogels (patrijs, geelgors, keep, vink, kneu, groenling, sijsjes graspieper, ringmus) en vele soorten roofvogels (o.a. de zeldzame  blauwe kiekendief, velduil maar ook de ruigpootbuizerden uit Scandinavië, havik, smelleken, sperwer, etc.) die op de vele muizen en zangvogeltjes afkomen. Het dit voorjaar aangeplante struweel is, voor de door roofvogels belaagde patrijs in het winterse open veld, een belangrijke vluchtplaats. Dit jaar zijn mijn heringezaaide akkerranden in boerenogen een aanfluiting vanwege de vele’ meldes en krödden’, maar deze ‘onkruiden’ komen volgend jaar niet weer terug. Opvallend zijn echter de enorme aantallen bijen, vlinders, zweefvliegen, sluipwespen, etc. Op 2 augustus ontwaarde ik op een open plek tijdens het wieden van Bijvoet, twee alerte patrijzen met zeer kleine eendagskuikens! Hier doe ik het heel graag voor!!
 
Aanvulling: Als boer wil je een mooie bloem- en kruidenrijke akkerrand realiseren. Het zaaizaadetiket belooft een prachtige aanblik. Selectieve onkruidbestrijdingsmiddelen, die het (akkerranden-) gewas ongemoeid laten en de van nature in de grond voorkomende kruiden (melganzevoet en perzikkruid) bestrijden, zijn niet voorhanden. In een landbouw zonder chemie (zoals vroeger, heet tegenwoordig biologisch) moet mechanisch schoffelen en eggen, in combinatie met een groeispurt van de gewassen, een blijvende voorsprong op kiemend onkruid realiseren. In combinatie met het toepassen van de ‘valskiembedmethode’ wordt de toplaag onkruid vrij, waardoor een onkruidvrije start aanzienlijk verbetert. Deze kennis en ervaring, die van pas komen bij het telen van akkerranden, is in de moderne landbouw verloren gegaan.
 
Akkerbouwer Peter Harry Mulder.

Reactie toevoegen