MenterAweekend

Fietsen en wandelen in de MenterAweek
U kunt dit weekend fietsen in Kiel Windeweer met de Veengidsen. U kunt ook een workshop volgen over knooppuntenfietsroutes en hoe  u die zelf kunt samenstellen en daarna op de fiets over de zeebodem rijden. Later in de week kunt een wandeling maken met de Historische Kring Menterwolde langs 1000 jaar geschiedenis Noordbroek.
 
Lint in ’t Veen: fietsen met de Veengids.
De fietsroute Lint in 't Veen duurt ongeveer 2 uur en bedraagt 10 km. U bent van harte uitgenodigd om deze route onder begeleiding van een landschapsgids mee te maken. Tijdens deze tocht wordt u attent gemaakt op bijzondere bebouwing, zoals De Amshoff (kerkboerderij), een vervenershuis, veenkoloniale boerderijen en een sluis met sluishuis.
De route is tevens een tocht door de geologische geschiedenis van het landschap.
 
Fietsen langs knooppunten over de zeebodem (met gratis workshop)
Als laatste provincie zijn in 2012 ook in Groningen zogenaamde knooppunten uitgezet. Fietsen langs knooppunten is flexibeler dan langs vooraf vastgestelde routes omdat via informatieborden onderweg altijd van de route afgeweken kan worden. De toeristische werkgroep MenterAroute heeft enkele routes op papier gezet, maar het is de bedoeling dat fietsers ook zelf routes bedenken. Op meerdere websites, waaronder die van de MenterAroute zelf, zijn handige interactieve kaarten te vinden waarmee iedereen zelf op een simpele manier zijn of haar eigen route kan samenstellen (in heel Nederland!). Tijdens een korte -gratis- workshop zullen vrijwilligers van de MenterAroute tips en uitleg geven over dit nieuwe fenomeen. Deelnemers ontvangen na afloop gratis een viertal nieuwe routes en bovendien een handige stuurhouder, het zogenaamde Fietsmaatje! 
Na afloop krijgt u enkele kant en klare routes mee, waaronder een route over de voormalige zeebodem. Daarna kunt u zelf op de fietst stappen en het uitproberen. 
Deze route start bij Boerderij café Mausel en is ongeveer 50 kilometer lang, en gaat terug in de tijd. Hij rijdt voornamelijk onder de zeespiegel en beklimt af en toe een heuvel in het landschap.
 
Tussen veen en wad: wandelen met de Historische Kring Menterwolde
Tussen wad en veen of ook wel, tussen klei en hei, is het verhaal van 1000 jaar Noordbroek.  Een gemeenschap van pioniers vestigt zich omstreeks het jaar 1000 langs een veenrivier maar moet na zo’n tweehonderd vijftig jaar noodgedwongen verhuizen. Het oude dorp valt noodgedwongen uiteen in drie delen maar men blijft toch één gemeenschap. Na een periode van zo’n tweehonderd vijftig jaar van oorlog en geweld volgt een volgende natuurramp. Na een gruwelijke stormnacht staat iedere overlevende de volgende ochtend te kleumen bij de restanten van zijn deels weggespoelde huis en haard. De landerijen staan onder het zoute zeewater. Aan de ene kant van het dorp is er vanaf nu iedere dag eb en vloed: een waddenlandschap gedurende 30 jaar.
Aan de andere zijde van het dorp is er de schrale zandgrond onder een laag veen met daar bovenop de heide zo ver als het oog reikt. Toch komt de gemeenschap er weer bovenop.Als de volgende generatie de schaapjes weer op het droge heeft blijkt de ramp ook de basis te hebben gelegd voor zeker vijfhonderd jaar financiële voorspoed. We kijken wat er nog over is van de gebeurtenissen.

Reactie toevoegen