Teken en de ziekte van Lyme

Bent u gebeten door een teek? Mogelijk voelt u er niets van en meestal is een tekenbeet niet gevaarlijk. Zeker als u de teek snel verwijdert, is er niets aan de hand. Als een teek langer dan een dag blijft zitten, kan de teek u ziek maken. Van sommige teken kunt u de ziekte van Lyme krijgen.
Een teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Er zijn eenvoudige maatregelen om dat te voorkomen. GGD Groningen adviseert om na een uitstapje in het groen altijd uzelf - en eventueel een ander - te controleren op teken. En vindt u een teek, dan kunt u die eenvoudig zelf verwijderen. Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in hoog gras en struikgewas en lijken op kleine platte spinnetjes. Als een teek lang op de huid zit, bestaat de kans dat hij de ziekte van Lyme veroorzaakt. Zonder behandeling kan deze ziekte chronische klachten veroorzaken aan hart, zenuwstelsel, gewrichten en huid.
 
Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Voorkom dat u in contact komt met struikgewas en hoog gras. Blijf zoveel mogelijk op de paden lopen.
Bedek uw huid goed, want een teek zoekt blote huid op. Draag bijvoorbeeld dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek en stop uw broekspijpen in uw sokken.
Als u weet dat ergens veel teken zijn, kunt u een middel gebruiken waar de stof DEET in zit. Voor kinderen onder de 2 jaar en zwangeren mag er maximaal 30% DEET in het middel zitten, voor volwassenen maximaal 50%. Controleer nadat u in het groen bent geweest altijd uw huid en kleding.
 
Wat moet ik doen na een tekenbeet?
Teken kunnen dagen op de huid blijven zitten zonder dat het opvalt. Door het bloedzuigen, zwellen teken op tot een bruin bolletje. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans klein dat u de ziekte van Lyme krijgt. Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste en doet geen pijn. Het verwijderen gaat goed met bijvoorbeeld een puntig pincet. Of gebruik een tekentang die u bij de drogist of apotheek kunt kopen.
Gebruik geen alcohol, jodium, olie of ander middel vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek, zo dicht mogelijk bij de huid, bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Ontsmet het wondje met jodium of alcohol (70%). Schrijf op wanneer en waar op uw lichaam u bent gebeten, voor het geval u ziek wordt.
 
Wat is de ziekte van Lyme en wat kan ik ervan merken?
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie. Mensen kunnen deze bacterie oplopen door een beet van een teek die de Lyme-bacterie bij zich draagt. De ziekte komt vrijwel overal ter wereld voor. De ziekte kan zonder behandeling ernstige gevolgen hebben.
Eén tot drie weken na een tekenbeet kan een rode ring op de huid ontstaan rondom de plaats van de beet. De ring wordt steeds groter. Binnen de rode ring wordt de huid weer gewoon van kleur. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Wanneer de ziekte niet wordt behandeld, verdwijnt de ring vanzelf. Later kunnen klachten ontstaan zoals: gewrichtsklachten, klachten van het zenuwstelsel, hartritmestoornissen en huidaandoeningen.
 
Wanneer moet ik naar de huisarts?
U hoeft niet naar de huisarts als u een klein, rood plekje op uw huid hebt op de plek van de beet. Dit is een reactie van uw huid op de beet. U moet wél naar de huisarts als u een rode, ronde plek op uw huid ziet die binnen een paar dagen groter wordt. Ga ook naar de huisarts als u na de beet griepachtige klachten krijgt of pijn in uw armen of benen. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.

Reactie toevoegen