Project ‘Stolpersteine’

Stichting Archief Muntendam neemt deel aan het project ‘Stolpersteine’. Met de Stolpersteine worden Joodse Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd herdacht. Een werkgroep stelt zich ten doel om alle Meterwolmer Joodse slachtoffers te herdenken door het leggen van gedenkstenen.
“Zoals in eerdere publicaties in o.a. Tussenklappen reeds aandacht werd besteed aan de zogenaamde Stolpersteine kan onze stichting u thans mededelen dat is besloten om voor Muntendam dit project helemaal zelf tot uitvoer te gaan brengen”, aan het woord is Henk Kalk van Stichting Archief Muntendam. “Als voorbereiding was bij de gemeente kenbaar gemaakt of zij financieel bij konden springen. Onze gemeente die hevig bezig is met bezuinigen zal hiervoor geen bijdrage kunnen garanderen.  Om een ieder even weer duidelijk te maken wat “Stolpersteine” precies inhoudt: Stolpersteine zijn kleine gedenktekens welke worden geplaatst in de straat alwaar voor hun deportatie de in dit geval joodse inwoners van Muntendam, hebben gewoond. Vaak zijn hun woningen al afgebroken, in dat geval wordt voor de veelal vervangende woning het gedenkteken in de straat geplaatst. De juiste vertaling van Stolpersteine is Struikelsteen. Hiermee wordt bedoeld dat paserende mensen eigenlijk struikelen over deze gedenkstenen en er telkens aan worden herinnerd wat deze joodse plaatsgenoten is overkomen. Deze Stolpersteine zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Dennig, De eerste stenen werden in Berlijn geplaatst en later volgden vele plaatsen. Ook in ons eigen land zijn in diverse gemeenten deze gedenkstenen al gelegd. In onze eigen omgeving zijn in de Pekela’s ook al een aantal van deze stenen geplaatst. In een messing plaatje worden de gegevens van de gedeporteerde bewoner gestanst. Dit plaatje wordt op een betonnen sokkel verankerd en het geheel vlak in de straat gelegd. Voor Muntendam gaat het om 12 joodse mede- burgers welke in de tweede wereld oorlog omkwamen in de kampen Sobibor en Auschwitz. Ze woonden allen aan de Kerkstraat. “Wanneer we bovenstaande kunnen realiseren zal er rondom de steenlegging een programma worden samengesteld.  Om dit project te laten slagen zullen we een bedrag van ongeveer € 2500,- moeten gaan inzamelen en vraagt de Stichting Archief Muntendam u om een financiële bijdrage.
Uw bijdrage, groot of klein kan worden gestort op rekening nr. 365082376 t.n.v. Stichting Archief Muntendam onder vermelding: Stolpersteine.

We hopen dat we met uw aller medewerking dit als herinnering aan onze joodse medeburgers tot een goed einde kunnen brengen. Over de verdere voortgang van dit project zullen we u in de diverse media op de hoogte gaan houden.”

Stichting Archief Muntendam

Reactie toevoegen