Tipwijzer Wonderen met Weinig Geld

Woensdag 21 november jl. vond in de Heemtuin de feestelijke afsluiting plaats van het project Wonderen met Weinig Geld. Wonderen met Weinig Geld is een landelijk project en in het noorden door Humanitas Veendam Menterwolde Pekela uitgevoerd in deze drie gemeenten in samenwerking met het NOOM (Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten) en het FNV Vrouwenbond. Het CMO Groningen heeft het project aan de situatie in het Noorden aangepast en werd financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Groningen.
Wereldwijd krijgt armoede steeds meer het gezicht van een vrouw. Dat geldt ook voor Nederland. Vrouwen, en met name oudere vrouwen, hebben extra te lijden onder de financiële crisis. Zij behoren relatief vaak tot de laatste inkomensgroepen. Velen van hen zijn economisch niet zelfstandig, Anderen zijn als weduwe of gescheiden vrouw gedurende vele jaren aangewezen op een zeer laag inkomen. We spreken niet voor niets over ‘verborgen armoede’: deze problematiek is veelal met taboes omgeven. Maar daar staat ook iets positiefs tegenover. Vrouwen zijn vaak van jongs af aan gewend om rond te komen met beperkte finan-ciële middelen. Ze zijn er ‘meester’ in om van niets iets te maken, om veel monden te voeden, te weten waar de dagelijkse boodschappen het goedkoopst zijn en de aanbiedingen in de gaten te houden.

In deze tijden van financiële crisis en bezuinigingen is goed omgaan met je geld opeens weer heel actueel. De bezuinigingsmaatregelen treffen de laagste inkomens hard, misschien wel het hardst van allemaal. Maar ook mensen met wat hogere inkomens krijgen te maken met de gevolgen en moeten de tering naar de nering zetten. Dat betekent dat de vaardigheden van vrouwen om het geld te beheren extra worden aangesproken. Tijdens het project Wonderen met Weinig Geld kunnen vrouwen uit verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in contact komen, zij delen hun ervaringen en inzichten en bespreken de eigen inkomenssituatie en de mogelijkheden om die te verbeteren. Vrouwen zijn van jongs af aan gewend om met weinig geld om te gaan. Daar ligt ook hun kracht. Doel van dit project is de kracht van vrouwen te versterken. Tijdens de bijeenkomsten werkten de deelnemende vrouwen onder anderen aan een Tipwijzer met daarin goede tips uit de praktijk. Een Turks spreekwoord zegt: Fakirlik ayip degil, tembellik ayip - Armoede is geen schande, luiheid wel. In het Surinaams; No porti yu kurkuru pé yu anu no man teki en - Plaats je mandje niet op een plek waar je het niet kan pakken, geef niet meer uit dan je hebt en in Nederland gebruiken we het spreekwoord; Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen.

De Tipwijzer werd na een inspirerende ochtend waar ook de deelnemende vrouwen uitgebreid aan het woord kwamen overhandigt aan vertegenwoordigers van het project in de drie gemeenten.

Reactie toevoegen