Slakken uit Noordbroek

Escargots uut Grunnen? In Menterwolde zeggen we ‘slakken’. Je hoeft niet meer helemaal naar Frankrijk voor het eten van escargots. Dit culinair symbool wordt namelijk in Noordbroek gekweekt. Mieke Bos-Carabain, tevens VVD-raadslid, heeft sinds 2008 haar eigen slakkenboerderij; Boerenslak. Specialiteiten van Grunneger bodem.

Slakken uit Noordbroek

Escargots is de verzamelnaam voor alle op het land levende huisjesslakken. Mieke Bos haar ‘veestapel’ bestaat uit 40.000 slakken; de Helix Aspersa Gros Gris, de Franse Wijngaardslak. De slak komt in het wild voor in de landen rondom de Middellandse Zee. Deze slakken zijn uitermate geschikt voor consumptie. De slakken van slakkenfarm Boerenslak verblijven van maart tot november buiten in een tunnelkas van negen bij twintig meter, waar ze verdekt zitten onder omgekeerde houten kistjes. Slakken zijn nachtdieren en kunnen niet tegen droogte. Mieke besproeit ze een paar keer per dag met water. “Slakken houden van nat weer. Ze bestaan voor 97 procent uit water. Ze hebben constant vocht nodig”, vertelt Mieke. Om half zeven ‘s avonds voedt ze de slakken met een mengsel van melkpoeder, gemalen tarwe, soja, kruiden, maïs, vitaminen en kalk. Verder krijgen ze af en toe groenten uit eigen moestuin, waaronder courgettes, komkommer en appel. Maar niet te veel van al dit lekkers, want een slak neemt de smaak aan van wat hij eet. Als je ze bijvoorbeeld maar genoeg aardbeien geeft, gaan ze er vanzelf naar smaken.
Een heerlijke delicatesse is het, als we de onderneemster mogen geloven. “Het is een lekker stukje vlees, dat een beetje te vergelijken is met een mossel. Je kunt er van alles mee doen: verwerken in een hartige taart, als amusehapje, in een luxe soep, als borrelhapje, of in de oven bereiden met knoflook en kruiden.” De vele mogelijke bereidingswijze van de slakken zorgen ervoor dat deze op ieder moment van de dag geserveerd kan worden. Het merendeel van de slakken, die Bos levert, vindt gretig aftrek in restaurants door het hele land. Van Utrecht, Amsterdam, Haarlem naar Tilburg, maar ook o.a. naar café restaurant Goudkantoor en restaurant ´’t Feithhuis in Groningen. “Bij
‘t Feithhuis hebben ze mijn slakken al drie jaar op de kaart staan. Toch zien we de particuliere bestellingen via de webshop sterk aantrekken”, vertelt Mieke Bos. “Er is dit jaar zelfs sprake van een wachtlijst. Het seizoen voor verse slakken loopt nog tot eind november, dus iedere liefhebber komt uiteindelijk aan zijn trekken. Mocht je ernaast grijpen, dan hebben we het hele jaar door potten met kant-en-klare slakken in bouillon.”
Mieke Bos geeft ook rondleidingen met een slakkenproeverij. Kijk voor meer informatie op haar website.

Reactie toevoegen