Opening project Grauwe Gors

Onthulling van infobord:
Op 19 mei is het project 'Grauwe Gors' officieel geopend door gedeputeerde Van der Ploeg en wethouder Siersema door het onthullen van het ‘Grauwe-Gors-infobord’, aan de Zevenwoldsterweg tussen de akkers ten Noorden van Meeden. Grauwe gors Meeden
Zowel de gedeputeerde als de wethouder roemden de Oost-Groningse akkerbouwers om hun werk voor akkernatuur, en de samenwerking met de verschillende overheden en organisaties. Wethouder Siersema: ‘het doet toch wat met je, zo met het geluid van de kwartel in het oor, en de uitgestrektheid van het landschap op het netvlies, dit prachtige bord te mogen onthullen’.
 
De grauwe Gors
De grauwe gors is een zeldzame akkervogel die het moeilijk heeft in de moderne akkers. De soort dreigt in Nederland uit te sterven. Hij kwam in het verleden in Groningen voor, maar verdween door intensivering van de akkerbouw en door het opruimen van bosjes en struweel langs slaperdijken, paden en watergangen.
 
Terugkeer van de Grauwe Gors
In 2011 zijn broedende paartjes gezien in de akkers bij Meeden. Zijn typerende geluid als dat van een sleutelbos was hier en daar weer te horen. Bijzonder! Dat komt mede doordat de Agrarisch Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) zich sterk maakt voor akkernatuur in deze regio. Akkerbouwers hebben vorig jaar samengewerkt met onder andere de grasdrogerij om de jongen ook te kunnen laten uitvliegen. En dat is gelukt.
 
ANOG:
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen (ANOG) is een vereniging van akkerbouwers die werken aan agrarisch natuurbeheer in Oost Groningen. In februari heeft de ANOG de hoofdprijs ontvangen van Vogelbescherming Nederland voor het projectvoorstel ‘Grauwe Gors’ bij Meeden.  Doel van het project is om de leefomgeving voor de  grauwe gors  te verbeteren, waardoor hij zich definitief gaat vestigen. Wat meer diversiteit in gewassen, en voldoende schuilmogelijkheden in struweel zijn hiervoor belangrijk. Akkerbouwers en ANOG werken daarbij samen met andere partijen zoals de Werkgroep Grauwe Kiekendief, Waterschap Hunze en Aa’s, de gemeente Menterwolde en Landschapsbeheer Groningen. Naar verwachting zullen ook andere grondgebruikers uit de buurt zich aansluiten, voor deze bijzondere samenwerking.

Reactie toevoegen