‘Vrijheid geef je door’

“Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.”

4 mei herdenkinmg Menterwolde

Officieel memorandum, het gedenkschrift voor de Nationale Herdenking.
Op 4 mei 2012 is het thema: ‘Vrijheid geef je door’. De generatie die de Tweede Wereldoorlog zelf bewust heeft mee- gemaakt, heeft een sterke persoonlijke betrokkenheid hierbij. De na-oorlogse generatie legt eerder een relatie met actuele oorlogen en conflicten in de wereld. Nog steeds leeft niet iedereen in vrijheid. Hoe beleeft een mens elders op de wereld zijn of haar dagelijkse (on)vrijheid? De beleving van vrijheid is tijd- en plaatsgebonden. Het thema ‘Vrijheid geef je door’ nodigt iedereen uit om stil te staan bij het feit dat iedere generatie andere ideeën en idealen van vrijheid vormt. Elke generatie geeft op basis van die ervaring andere ideeën over vrijheid door aan de volgende.
Vrijdagavond 4 mei had elk dorp in Menterwolde zijn eigen programma, waar een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig was. Tal van vrijwilligers leverden een bijdrage aan het programma.
De herdenking in Muntendam begon met een stille tocht van het gemeentehuis naar de Hervormde Kerk. In de kerk werd door muziek, het lezen van gedichten en teksten een korte bijeenkomst gehouden. Er was een bijdrage van oorlogsveteraan Tom van der Tuuk, leerlingen van de basisscholen en de plechtigheid werd muzikaal begeleid door muziekvereniging Elad. “Vrijheid lijkt zo vanzelfsprekend. Je staat er niet elke dag bij stil dat je in een land leeft waar vrijheid een grondrecht is, begon wethouder Matty Siersema haar toespraak. “Je beseft pas wat vrijheid voor je betekent als je niet meer vrijuit kunt spreken, niet kunt doen wat je wilt...”
Tegen 19.50 uur kreeg de herdenking een vervolg bij het gedenkteken. De kranslegging werd uitgevoerd door wethouder Siersema bijgestaan door drie scholieren, Danisha Boekholt (Verkruisenschool), Yordi Dijk (De Parel) en Dana Sterenborg (Europaschool). En toen was het twee minuten stil in Menterwolde. Na het spelen van het Wilhelmus volgde de afsluiting door wethouder Siersema. Daarna werd er gelegenheid geboden om zelf meegebrachte bloemen te leggen en koffie of thee te drinken in de Hervormde Kerk.

Reactie toevoegen