‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’

Stichting Archief Muntendam neemt deel aan het project ‘Stolpersteine’. Met de Stolpersteine worden Joodse Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd herdacht. Een opgerichte werkgroep stelt zich ten doel om alle Menterwolmer Joodse slachtoffers van het naziregime te herdenken door het leggen van gedenkstenen.
SAM Muntendam
“Een Stolperstein is een gedenksteen, die in het trottoir wordt gelegd voor een woning, waar het slachtoffer destijds woonde”, vertelt Henk Kalk van stichting Archief Muntendam. Hij heeft het initiatief genomen om in navolging van steden als Groningen en Amsterdam ook in Menterwolde Stolpersteine te plaatsen.
Stolpersteine (struikelstenen) is een project van de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de kleine stenen (10 x 10 cm) zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst.
Waarom Stolpersteine?
Menterwolde heeft ook geleden onder de Tweede Wereldoorlog. Er waren verliezen van mensenlevens; door de Duitse terreur, door de vervolging van met name de Joodse gemeenschap. “Iedere steen geeft een verdwenen Joodse dorpsgenoot een plek terug in onze gemeenschap. Ze vormen een blijvende herinnering aan hen, die hebben geleden onder de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Een werkgroep werkt er hard aan om de doelstelling, het realiseren van een blijvende herinnering aan in deze oorlog omgekomen dorpsgenoten, waar te kunnen maken”, aldus Henk Kalk. De werkgroep gaat aan de slag met een inventarisatie en ze hopen u binnenkort meer over de ontwikkeling van het project te kunnen berichten.

Reactie toevoegen