Aswoensdag vesper in Kerk Noordbroek

Op woensdag 22 februari a.s., Aswoensdag, wordt in de middeleeuwse kerk van Noordbroek het begin van de veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen gemarkeerd met een korte vesper om 19.30 uur. Stilte, inkeer en bezinning zijn hierin de rode draad. De vesper staat nadrukkelijk open voor alle geïnteresseerden. Voorganger is ds. Jan Hommes. Organist is Peter Westerbrink.
Kerk Noordbroek
De naam Aswoensdag komt uit de rooms-katholieke traditie. Op Aswoensdag krijgen de kerkgangers in de rooms-katholieke kerk een askruisje op het voorhoofd van de as van de verbrande ‘palm’-takken (eigenlijk buxus) die op palmzondag in het voorgaande jaar de kerk werden binnengedragen. In de protestanste kerken is dit minder gebruikelijk, maar wordt de naam Aswoensdag wel gebruikt om de veertigdagentijd te beginnen. Aswoensdag markeert tevens het einde van de carnaval en het begin van de vastentijd.
In veertigdagentijd voorafgaand aan Pasen bereidt men zich voor op het paasfeest. Het is een periode van stilstaan bij de wereld, meeleven, bezinning, maar ook verwachten.
Daarom zijn er in deze periode ook mensen die vasten. Dit vasten betekent niet per definitie dat men niets eet maar kan op allerlei manieren. Veel mensen minderen in deze periode: bijvoorbeeld geen koekje bij de koffie en niet snoepen.
Voorafgaand aan Aswoensdag wordt, vooral in het zuiden van Nederland, drie dagen carnaval gevierd van zondag tot dinsdagavond. Vroeger werd er tijdens carnaval vooral veel gegeten, een soort voorbereiding op de vastentijd.
Kerst heeft een soortgelijke voorbereidingstijd als de veertigdagentijd, deze periode wordt Advent (komst) genoemd.
 

Reactie toevoegen