Vragen aan de dorpsverpleegkundige

U heeft een vraag en weet niet waar u deze moet stellen? Vanaf deze week nieuw item in de Tussenklappen: Vraag en Antwoord van de Dorpsverpleegkundige van gemeente Menterwolde. Om de zes weken geeft de dorpsverpleegkundige antwoord op vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg.
U kunt als lezer deze vraag stellen aan de dorpsverpleegkundige en uw vraag wordt besproken in de Tussenklappen. Deze week komt de vraag ‘Wilt u graag zo lang mogelijk zelfstandig in uw huis blijven wonen’ aanbod.

Dorpsverpleegkundige: De dorpsverpleegkundige in de gemeente Menterwolde is het aanspreekpunt bij al uw vragen over gezondheid, activiteiten of uw woonsituatie. De dorpsverpleegkundige werkt samen met alle hulpverleners in de gemeente. Samen met u kijkt de dorpsverpleegkundige wat er aan de hand is en zoekt naar mogelijke oplossingen.

Contact: Hebt u vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg? Wilt u kennismaken met de dorpsverpleegkundige of uw situatie en mogelijkheden bespreken? Kom dan naar de spreekuren of neem contact op met Nel Hulshoff via 06-20658761 of n.hulshoff@zgmeander.nl

Vraag en antwoord van de dorpsverpleegkundige Menterwolde

Wilt u graag zo lang mogelijk zelfstandig in uw huis blijven wonen?
Het antwoord op die vraag zal in de meeste gevallen “ja” zijn. Wie zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen, kan alvast nadenken over wellicht een aantal aanpassingen.

Want: kunt u straks de trap nog op? Zijn de badkamer en het toilet nog goed bereikbaar? Hoe zit het met het onderhoud van de tuin? Wat kunnen familieleden of buren eventueel voor u betekenen? Het zijn slechts enkele vragen die vroeg of laat belangrijk worden.
Een val in huis is een vaak voorkomende reden dat mensen noodgedwongen uit hun huis moeten. Wat kunt u zelf doen om te zorgen dat uw woonomgeving veilig is om zodoende de kans om te vallen te verkleinen of zelfs te voorkomen.

Ik geef u een aantal tips voor een veilige keuken en woonkamer:
Klimpartijen: Bij het reiken om iets te pakken kunt u gemakkelijk uw evenwicht verliezen. Het is daarom belangrijk om een keukentrap te gebruiken als u iets boven u moet pakken. Het is natuurlijk altijd verleidelijk om een stoel of kruk te gebruiken. Dit is echter niet veilig.

Benodigdheden op grijphoogte: Naast het gebruik van een keukentrap kunt u ook zorgen dat dingen die u nodig heeft op grijphoogte staan, dus niet te hoog, maar ook niet te laag. Zo nodig kunt u ook uw koelkast op een verhoging zetten. Iets uit onderkastjes pakken kan duizeligheid veroorzaken door het vooroverbuigen. Ook kunt u gemakkelijk uw evenwicht verliezen. In de onderkastjes kunt u laden of korven monteren. Om niet ver te hoeven reiken kunt u in de hoek een draaibaar plateau monteren.

Lopen met dienblad: Het dragen van een dienblad zorgt dat u niet goed ziet waar u loopt. Bovendien is een vol dienblad vaak zwaar. U kunt in plaats van een dienblad een serveerwagen gebruiken.
Zitmogelijkheden: Als u het vermoeiend vindt om lang te staan, kunt u zorgen voor een zitmogelijkheid in de keuken, bijvoorbeeld door een stoel of kruk in de keuken neer te zetten. Er zijn ook speciale hoog/laag werkstoelen. Om zittend te kunnen koken is echter een aangepaste keuken nodig.

Kleedjes: Veel mensen hebben kleedjes in de huiskamer, u misschien ook wel. Toch zijn deze kleedjes vaak de oorzaak van valpartijen. Het is daarom het beste om kleedjes te verwijderen. Wilt u dit echt niet? Dan kunt u overwegen om anti-slip ondermatjes onder uw kleedjes te leggen, zodat de kleedjes in ieder geval niet meer kunnen wegglijden.

Verlichting: Door voldoende verlichting in uw huiskamer aan te brengen kunt u alles goed zien. U kunt bijvoorbeeld een sterker peertje of halogeen verlichting gebruiken, of u kunt een extra lichtpunt aanbrengen. Zorg dat u vanuit omliggende ruimtes licht aan kunt doen, zodat u niet door een donkere huiskamer naar de lichtschakelaar hoeft te lopen.

Loopruimte: Door wat meer loopruimte te creëren wordt uw huiskamer veiliger. Meubels die niet echt nodig zijn kunt u wegzetten. Plaats geen lage tafeltjes langs het looppad. Verwijder eventuele spullen van de vloer. Heeft u meer opbergruimte nodig, plaats dan een extra kast. Zorg ervoor dat alle snoeren en kabels vast zitten. Door deze maatregelen ontstaat voldoende loopruimte zodat u zich niet stoot of struikelt.

Meubilair: Om uw woonkamer veiliger te maken, kunt u er voor zorgen dat alle meubels goed stabiel zijn. Er op leunen of steun zoeken gaat dan zonder schuiven of kantelen. Zorg ook dat uw meubilair geen scherpe randen of hoeken heeft, door deze rond te maken of er iets op te plakken. Om prettiger te gaan zitten en op te staan kunt u een seniorenstoel of stoelverhoger aanschaffen.

Natuurlijk zijn er meer tips voor in en om het huis. In de gemeente Menterwolde organiseren wij de komende maanden een aantal bijeenkomsten waarin wij samen met u bespreken hoe u de kans om te vallen tot een minimum beperkt. Let op de aankondiging in de Tussenklappen en kom langs op één van de bijeenkomsten. De koffie staat klaar!

Reactie toevoegen