Wateroverlast

Afgelopen week stond het leven in onze provincie in het teken van de wateroverlast. Ook in onze gemeente bleef de wateroverlast toenemen. Het bleef maar regenen en er werd nog steeds meer neerslag verwacht. In de noordelijke provincies heeft het waterpeil in veertien jaar tijd niet zo hoog gestaan. Doordat de grond is verzadigd, bleef het waterpeil in sloten en kanalen stijgen.
Wildervanckkanaal Menterwolde
Veel landbouwgronden zijn onder water gezet. Pompen en gemalen draaiden op volle toeren om water af te voeren. Op verschillende plaatsen werden kades opgehoogd om te voorkomen dat polders onderliepen. Het A.G. Wildervanckkanaal werd verstevigd met zandzakken, bij de haven in Zuidbroek zag je het water ook steeds hoger worden. Op een bepaald moment was zelfs de steiger helemaal onder water gelopen. De dijk bij de Tussenklappenpolder werd verstevigd doordat er water onderdoor lekte, door zandzakken te zetten kreeg de dijk tegendruk. Bij de Heemtuin in Muntendam zag je ook de steigers bijna onder het water verdwijnen. Bij de Trekweg in Zuidbroek werd het water door een grote buis uit de polder het Winschoterdiep ingepompt.
Winschoterdiep Zuidbroek
Wateroverlast kan aanzienlijke financiële en economische schade veroorzaken. Als we niets doen, zal de wateroverlast toenemen door de verandering van het klimaat, de stijging van de zeespiegel en de daling van het land. De rijksoverheid wil wateroverlast tegengaan, bijvoorbeeld door plekken in te richten waar het water tijdelijk kan worden opgevangen. Gelukkig is het peil weer gedaald en het risico voorbij. Vanwege de dalende waterstand is ook het vaarverbod weer ingetrokken. Schepen mochten niet varen om schade aan kades en dijken te voorkomen.

Reactie toevoegen