Bang voor de Tandarts

Ben je bang voor de tandarts? Je bent niet de enige! Naar schatting zijn er 2,5 miljoen Nederlanders bang voor de tandarts, daarvan zijn ongeveer 0,5 miljoen extreem angstig. Het ontstaan van angst voor de tandheelkundige behandeling kan verschillende oorzaken hebben. Een trauma- tische ervaring uit het verleden kan ervoor zorgen dat iemand het vertrouwen in de tandheelkundige behandeling verliest. Associatie van bijvoorbeeld het geluid van de boor, of de geur van de praktijk met de nare ervaring, kan dan in het vervolg op zichzelf een gevoel van angst oproepen. Angst kan ook worden ‘aangeleerd’ en als het ware worden overgedragen van ouder op kind. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn. Naast deze verschillende oorzaken kan angst bestaan als onderdeel van een andere psychische stoornis.

Om zicht te krijgen op die feitelijke angst (hoe manifesteert zich het angstsignaal in lichaam en geest, waar komt het vandaan?) nemen we het begrip ‘angst’ kort en bondig onder de loep.
Angst is een beschermingsmechanisme van ons lichaam. Angst maakt ook dat we in onveilige situaties alert zijn. Doordat je lichaam reageert op de situatie waarin je bent, krijg je een signaal of het veilig voor je is of niet. Voor heel veel mensen is een tandheelkundige behandeling een grote bron van stress. Angst kan dan zo hevig zijn dat je het idee hebt dat je de controle over jezelf kwijt bent (trillen, transpireren, hartkloppingen).
Het is verleidelijk om je angst te gebruiken om een tandartsbezoek te vermijden. Zo blijf je in je veilige zone. Het kan ook anders!
Wie angst heeft voor de tandarts moet zien om te gaan met een meer dan vervelend probleem. Deze wetenschap roept direct de volgende vraag op. Hoe ga je er mee om? Angstcoach en therapeut Ayesha Jetten geeft uitleg. “Aan angst voor, bijvoorbeeld, de tandarts is heel goed wat te doen. Met eenvoudige technieken angst hanteerbaar maken is waar het om draait.” Ayesha, ruim 10 jaar werkzaam als Angstcoach en therapeut wil aandacht vestigen op het feit dat angst voor de tandarts niet in stand gehouden hoeft te worden. De grote vraag is: WIL JE ANGSTIG BLIJVEN?

Als Angstcoach, therapeut en ervaringsdeskundige legt Ayesha zich toe op technieken die het bezoek aan de tandarts, plaatsnemen in de stoel en het ondergaan van een behandeling vereenvoudigen. Door haar behandeling wordt over- bodige stress van een bezoek aan de tandarts afgehaald. “Het is toch te gek dat iemand een week slecht slaapt omdat hij die vrijdagochtend op halfjaarlijkse controle moet? Met gekrulde tenen en met bezwete handpalmen horizontaal in de alom gevreesde stoel ligt?” Als ervaringsdeskundige heeft zij dit in het verleden zelf ook meegemaakt. “Door de behandeling die ik aanbied ben ik zelf van mijn angst voor de tandarts en mijn angst voor verdoving, prikken en naalden afgekomen”, zo legt Ayesha uit, “de rust die mij dit gaf wil ik graag doorgeven aan mijn cliënten.”
Alles in het belang van een goede mondgezondheid maar ook ten aanzien van de algemene gezondheid. “Een goede lichamelijke gezondheid begint immers in de mond en is belangrijk voor zowel de patiënt maar net zo goed voor de behandelende tandarts, mondhygiëniste, kaak- chirurg of orthodontist. We weten het allemaal; in de mond moet nu eenmaal veel gebeuren. Ook het tandartsbezoek komt regelmatig terug. Verder is het een bekend gegeven dat ouders met angst voor de tandarts die angst vaak overdragen op hun kinderen. Met als gevolg hakken in het zand tot ‘ik ga niet’.”

De methodieken die Ayesha gebruikt zijn juist voor deze groep mensen een handreiking of een opening met als doel duidelijk te maken dat angst wel degelijk te transformeren is. “Het verbaast me nog steeds dat mensen zo streng zijn voor zichzelf. Angst hebben wil absoluut niet zeggen dat je die angst ook moet houden. Waarom jezelf toch zo kwellen als er mogelijkheden bestaan de angst geheel kwijt te raken of beheersbaar te houden? Alleen al het besef”, benadrukt Ayesha, “dat mensen hun angst kunnen verminderen of kwijtraken maakt het aanpakken van het probleem meer dan de moeite waard. Ander voordeel”, vult de coach aan, “is dat indien de angst vermindert wordt hij ook kan doorwerken op andere vlakken. Ik zeg maar altijd zo; het is niet ‘hebben en houden’ maar ‘van angst naar moed.”

Ayesha’s aanpak is helder en duidelijk. “Standaard begin ik met een intakegesprek. Het is immers van belang te achterhalen waar het probleem ligt en op welk gebied. Ook de wens van de cliënt komt uitgebreid aan bod. ‘Wat is je probleem en wat wil je bereiken’ zijn zaken waar het om draait. Aan de hand van een stappenplan gaan we vervolgens concreet en vooral snel aan de slag. Geen uitstel maar actie. Ik leer cliënten dat ze wel degelijk het vermogen hebben om een behandeling aan te kunnen. Het is zonde dat zo veel mensen geplaagd worden door angst voor de tandarts.
Door te werken met een gerichte aanpak die ik angstcoaching noem geef ik mijn cliënten keuzemogelijkheden. Namelijk de keuze de angst te behouden of de keuze met behulp van relatief eenvoudige technieken een einde te maken aan een terugkerende nachtmerrie. Nachtmerries, wie wil daar niet van verlost zijn?”

Reactie toevoegen