Dag van de Leerplicht

Op donderdag 17 maart 2011 is het de Dag van de Leerplicht. Het thema is: School? Bekijk ’t eens anders! Tijdens de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Om zoveel mogelijk leerlingen en ouders hiervan bewust te maken organiseren gemeenten en scholen allerlei acties.
Iedere gemeente vult de dag naar eigen inzicht in. De boodschap is dat naar school gaan niet alleen een plicht is maar vooral ook leuk.

In de gemeente Menterwolde gaan wethouder mevrouw A. de Winter en leerplichtambtenaar mevrouw W. Oosting de acht basisscholen bezoeken.
Om de kinderen te belonen voor hun aanwezigheid op school wordt er een presentje uitgedeeld.
Voor de leerkrachten is er een boekenlegger met daarop de verzuimprocedure en de folder “Leerplicht en Verlof” wordt aan de directie uitgereikt.

Dag van de Leerplicht
De landelijke Dag van de Leerplicht vindt dit jaar voor de zevende keer plaats. Het Ministerie van Onderwijs en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten, ondersteunen gemeenten en scholen bij de organisatie van de acties.

De huidige Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun vijfde jaar tot het einde van het schooljaar waarin ze zestien worden, volledig leerplichtig zijn.
Na deze volledige leerplicht geldt de kwalificatieplicht. Dit houdt in dat alle jongeren tot hun achttiende verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Deze kwalificatieplicht geldt sinds augustus 2007 en is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan.

In 1900 werd de eerste Leerplichtwet aangenomen. De wet moet kinderen beschermen tegen kinderarbeid. Vroeger moesten kinderen in fabrieken of op het land werken, daardoor konden ze niet naar school. De leerplicht was vooral naar ouders gericht. Als zij hun kinderen toch lieten werken en niet naar school lieten gaan, kregen ze een boete. Nog steeds heeft de Leerplichtwet die functie: beschermen van het recht dat kinderen hebben op onderwijs.

Reactie toevoegen