Van mens tot mens

Veel ongeneeslijk zieke mensen willen de laatste fase van hun leven doorbrengen in de eigen vertrouwde omgeving, verzorgd door partner, kinderen, familieleden of vrienden. De Stichting Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Oost-Groningen (VPTZ ) biedt  ernstig zieke mensen de mogelijkheid om thuis te sterven. Met de inzet van vrijwilligers kunnen zij mantelzorgers ondersteunen, waardoor de zorg hen lichter valt.
Mens tot mens - Menterwolde
Annie Leeuwerik uit Zuidbroek is subcoördinator van de VPTZ Oost-Groningen. “Contact met mensen vind ik het mooiste wat er is”, zegt Annie. “In 2006 stopte ik met regulier werk, bij de gemeente Veendam, omdat ik gebruik kon maken van de VUT-regeling. Regelmatig kwam bij de gemeente iemand van de nog op te richten Stichting VPTZ langs en hij had al eens aangekaart of ik er niets voor voelde om vrijwilliger te worden. Ik heb er een poosje over nagedacht en heb uiteindelijk besloten: Ik ga het proberen! Als vrijwilliger word je in acht cursusavonden opgeleid en ingewerkt. Dit gebeurt met fundamentele normen en waarden om mensen in de palliatieve en terminale fase te ondersteunen en te begeleiden zonder dat wij medische- en/of verpleegkundige handelingen uitvoeren. Verder leren we omgaan met de mens, die door het slecht-nieuws-gesprek zijn of haar toekomst in duigen ziet vallen. Wat is nog mogelijk, hoe lang nog en waar wil ik sterven. De vrijwilliger van de VPTZ heeft de intentie om het voor de ongeneeslijk zieke zo draaglijk mogelijk te maken. Ook de contacten tussen coördinator/subcoördinatoren is van dien aard dat er altijd feedback mogelijk is. Tussentijdse evaluatie van de cliënt en de vrijwilligers zorgen voor een goede wisselwerking.” Het verzorgen van een geliefde is in de palliatieve fase vaak zwaar, ook al is er hulp van bijvoorbeeld de huisarts en thuiszorg. “Vrijwilligers kunnen u daarbij ondersteunen als aanvulling op professionele zorgverleners. Voor de terminale mens en zijn naaste(n) kan de vrijwilliger veel betekenen. Het biedt voor de naaste de mogelijkheid om tijd voor zichzelf vrij te maken. Hiertoe behoort ook zeker de emotionele ondersteuning voor niet alleen de cliënt (voor ons de terminale zieke), maar tevens ook voor de mantelzorger. Alleen al door ‘er te zijn’ kunnen wij veel pijn en verdriet verzachten”, vertelt Annie. “De nieuwe cursus komt er weer aan”, merkt Annie op. “Omdat het zorggebied uitgebreid is, hebben we voor het nieuwe gebied Oost-Groningen nieuwe vrijwilligers nodig. De opleiding voor nieuwe vrijwilligers start op 17 maart a.s.”

Wilt u meer weten over de palliatieve/terminale zorg of heeft u belangstelling voor dit bijzondere vrijwilligerswerk? U mag contact opnemen met Annie Leeuwerik of kijk op de website: www.palliatieve-terminale-thuiszorg-oostgroningen.nl
Ook kunt u bellen naar: 06-10448298.

Reactie toevoegen