Onderzoek gebouwschade bodemdalingsgebied Nedmag

De Werkgroep Bodemdaling Nedmag gaat een uitgebreid onderzoek verrichten naar de oorzaak van schade aan gebouwen in het zoutwinningsgebied van Nedmag Industries in Veendam. Het onderzoek is het resultaat van een unieke samenwerking tussen overheden, burgers en bedrijfsleven.
Het onderzoek wordt verricht in opdracht van de provincie Groningen, de gemeenten Veendam en Menterwolde, het Waterschap Hunze en Aa’s en Nedmag. Deze partijen zijn ook vertegenwoordigd in de Werkgroep Bodemdaling Nedmag. Verder heeft Staatstoezicht op de Mijnen zitting in de werkgroep en is het voorzitterschap in handen van de provincie Groningen.
De dorpsvereniging Borger- en Tripscompagnie heeft begin 2010 een enquête gehouden onder de bewoners. Een deel van de bewoners constateert in de loop van de jaren toenemende schade aan hun woningen. Het onderzoek is van belang omdat op dit moment niet duidelijk is wat de oorzaak van de schade aan de woningen is. In het gebied wint Nedmag Industries op een diepte van 1500 meter zout. Verder wordt in de regio aardgas gewonnen en zijn in het gebied in de loop der tijd ingrepen op de waterhuishouding uitgevoerd, zoals herinrichting, het dempen van kanalen en aanpassingen van polderpeilen. In het onderzoek worden de invloeden van historische ingrepen in het gebied beoordeeld en worden de uitkomsten van vergelijkbare studies meegenomen. Schades aan gebouwen binnen en buiten het zoutwinningsgebied worden de komende jaren onderzocht. Hierbij worden ook de invloeden van de grondwaterpeilen en bodemsamenstelling vastgesteld. Tevens zal bij een aantal gebouwen een uitvoerige bouwkundige inspectie plaatsvinden. De eerste resultaten van het onderzoek worden begin 2012 verwacht.De werkgroep volgt sinds 1995 de mogelijke consequenties van de zoutwinning op de voet. Naast een regelmatige meting van de bodemdaling bespreekt de werkgroep ook de maatregelen die nodig zijn om de gevolgen van de verlaging van het maaiveld te compenseren. Hiertoe past het Waterschap zonodig de waterhuishouding aan op kosten van Nedmag. Verder volgt de werkgroep de afhandeling van schademeldingen die door burgers ingediend worden.
De officiële overhandiging van de opzet van het onderzoek aan het bestuur van de Dorpsvereniging Borger- en Tripscompagnie door Gedeputeerde Rudi Slager van de Provincie Groningen vindt plaats op 25 januari 2011 om 16.00 uur in Café de Leeuw in Borgercompagnie.
Op 9 februari van 16.00 tot 20.00 uur organiseert de Werkgroep Bodemdaling Nedmag in het Waterschapsgebouw in Veendam een inloopsessie voor de inwoners van het betrokken gebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Peter van Bergen, Provincie Groningen, tel. 050 - 3164689

Reactie toevoegen