Balans bewaren in de storm

In de herfst en winter weten we; er zullen dagen zijn met storm, dat hoort er nu eenmaal bij. Zo is het ook in het leven, er zullen momenten of periodes zijn dat het stormt in je leven. Ziekte, ontslag, scheiding, overlijden van een dierbare, overspel, geldproblemen; zijn enkele voorbeelden van periodes waarin het flink kan stormen in je leven. Mensen kunnen moeite hebben op de been te blijven, raken door overmatige spanning (stress) innerlijk - geestelijk en emotioneel - uit balans.
Uit balans zijn door overmatige stress geeft symptomen: o.a. uitputting, slaapproblemen, spanningshoofdpijn, je onophoudelijk zorgen maken/piekeren, donkere randen onder de ogen, verstoringen van maag en darmen, verlaagde immuniteit, humeurigheid of woedeuitbarstingen, een gebrek aan concentratie, enzovoorts. Als je zulke symptomen van spanning bij jezelf herkent, praat er dan met je huisarts over. Hij of zij kan een diagnose stellen door je medische en je persoonlijke geschiedenis te evalueren. Het is belangrijk om bij lichamelijke klachten een andere medische oorzaak dan stress uit te sluiten.
Gelukkig kun je zelf actief iets aan het behouden of herstellen van je evenwicht doen. Er zijn stappen die je kunt nemen om veiligheid en balans in een wereld vol zorgen te vinden. Wat kun je doen om in moeilijke tijden de balans te bewaren, hoe blijf je in evenwicht als er dingen in je leven gebeuren waar je flink van slag van kunt raken?
Balans bewaren (omgaan met stress en spanning):
• Maak plannen: Neem zelf het heft in handen om de zaken te veranderen in plaats van je er zorgen over te maken. Zorg dat je je richt op wat je wel wilt in plaats van wat je niet (meer) wilt. Een coach of counselor kan je hierbij helpen.
• Kruiden: Er zijn diverse kruiden die je kunnen helpen om gevoelens van spanning te verlichten. Eén van de beste middelen is Kava, dit stelt het lichaam in staat om fysiek en mentaal te ontspannen. Voordat je begint met het gebruik van kruiden moet je, zoals altijd, de richtlijnen op de verpakking volgen en dit met je arts bespreken.
• Humor helpt om zorgen te overwinnen door je verstand af te leiden. Lachen helpt je endorfine (gelukshormoon) aanmaken, dat helpt om pijn te verlichten en om gevoelens van ontspanning en vreugde te ervaren. Onderzoek toont aan dat als je lacht (zelfs wanneer je je niet vrolijk voelt) je lichaam automatisch de gelukshormonen aanmaakt: je zult je beter gaan voelen met een glimlach op je gezicht.
• Zoek professionele hulp: Een goede therapeut zal aandachtig luisteren wat je in staat zal stellen om je onderliggende zorgen te ontdekken. Samen kun je productieve middelen ontwikkelen om met je stress om te gaan, zodat je emotioneel en lichamelijk kunt herstellen.
In januari 2011 begint de cursus ‘Balans bewaren in de Storm’. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met TRINITY - Ayesha Jetten.

Reactie toevoegen