Kies de landelijke Held van de Smaak 2010

12 Finalisten uit de fruitsector strijden om de titel. In de aanloop naar de Week van de Smaak 2010, van 19 t/m 26 september, vindt de verkiezing van de Held van de Smaak plaats. Het thema is dit jaar ‘smaakfruit’. Er zijn 12 finalisten, uit elke provincie één. In Groningen is de provinciale voorronde gewonnen door Cornelia Bosschaart van Fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek (zie foto). 
Held vd smaak - Menterwolde
Zij zal op vrijdag 17 september de provincie Groningen vertegenwoordigen tijdens de landelijke Held van de Smaak- verkiezing. 
Inwoners van onze provincie worden  uitgenodigd te gaan stemmen via de website www.weekvandesmaak.nl. Sluitingsdatum is woensdag 15 september.  De kandidaat met de meeste stemmen wint de publieksprijs. 
Stem op onze Groningse Heldin
Cornelia Bosschaart is door een vakjury gekozen tot de Groninger Held van de Smaak. Samen met haar man Gerrit heeft Cornelia een fruitbedrijf in Noordbroek. Hier worden kersen, pruimen, appels en peren geteeld. Een deel van dit fruit wordt verkocht in de Plattelandswinkel, onderdeel van de Plattelandswinkels Groningen. Een ander deel van het fruit verwerkt Cornelia in de keuken van Grunneger Heerlyckheid tot jam of gelei. Ook weckt ze zelf fruit. Hiervoor zijn verse producten vereist, van het seizoen. 
Naast het fruit wordt er ook poffert geweckt. Dit is een oud Gronings gerecht, een typisch streekproduct van (spelt) meel, krenten en rozijnen. De producten van Grunneger Heerlyckheid dragen het keurmerk ‘Gegarandeerd Groningen’.
Smaakfruit 
Het centrale thema van de Helden van de Smaak-verkiezing in 2010 is ‘smaakfruit’. Hieronder verstaan we heerlijk en op smaak geselecteerd en geteeld fruit, maar ook initiatieven om burgers in contact te brengen met de teelt en verwerking van het fruit. 
Uitgangspunt is natuurlijk dat het fruit seizoensgebonden en duurzaam wordt geteeld. Op 17 september buigt een deskundige jury zich over de vraag wie zich de landelijke Held van de Smaak 2010 mag noemen. Naast ‘smaak’ beoordeelt de jury de finalisten op ambachtelijkheid, streekgebondenheid, duurzaamheid en wordt gekeken in hoeverre de kandidaten een voorbeeldfunctie in de sector vervullen.
Week van de Smaak
Van 19 tot en met 26 september 2010 viert Nederland voor de vierde keer de Week van de Smaak. Zeven dagen lang bruist en borrelt het in ons land van de activiteiten rondom streekproducten, authentieke smaken, koken met de seizoenen en culinaire tradities. 
Ook zin in een tongstrelende smaakactiviteit? Kijk dan op 
www.weekvandesmaak.nl. U kunt tijdens deze smaakweek op vele plekken in Groningen terecht.

Reactie toevoegen