Informatie werving deelnemers STERK-onderzoek

Het STERK-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen richt zich op kinderen van ouders met een angststoornis of depressie. STERK staat voor ‘Screening & Training: Enhancing Resilience in Kids’. In het onderzoek wordt gekeken of een preventieve behandeling een depressie of angststoornis bij deze groep kan voorkomen of uitstellen. Resultaten worden in 2013 verwacht. Meer informatie: www.sterk-onderzoek.nl.

Achtergrond van het onderzoek
Kinderen van ouders met een angst- of stemmingsstoornis hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische klachten. Angst- en stemmings- stoornissen hebben een grote impact op iemands kwaliteit van leven en zorggebruik. Van de bestaande preventieve interventies voor deze doelgroep is in Nederland onvoldoende bekend of ze effectief zijn.

Onderzoek
In dit onderzoek wordt gekeken of een korte preventieve gedragstherapeutische training voor hoogrisico-kinderen effectiever is in het voorkómen of uitstellen van een depressie of angststoornis dan care as usual (minimale infor- matie) over een periode van 2 jaar.

Deelnemers
Kinderen van 8 tot 18 jaar van ouders met een angst- of stemmingsstoornis, die hoog risico lopen op het ontwikkelen van een angst- of stemmingsstoornis worden geincludeerd. Ouders kunnen participeren in het onderzoek als zij in behandeling zijn voor een unipolaire depressie of primaire angststoornis.

Preventieve interventie
De preventieve training bestaat uit tien sessies individuele gedragstherapie voor het kind, waarbij ouders twee keer meekomen plus twee sessies voor ouders alleen. De training richt zich op het vergroten van zelfvertrouwen en uitbouwen van de al aanwezige vaardigheden van het kind, door middel van positieve interventies. Daarnaast ligt de nadruk op gedragsactivatie en exposure, en het versterken van het sociale netwerk van het gezin.

Conclusie
Dit onderzoek zal leiden tot een Nederlands gedragstherapeutisch preventief programma, met kennis over de mogelijkheden voor het inzetten van cognitieve gedragstherapie bij preventie en inzicht in de kosteneffectiviteit. Daarnaast zal het onderzoek meer duidelijkheid verschaffen over welke kinderen wel en  niet baat hebben bij een preventieve interventie.

Contact
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met één van de onderzoekers (Helma Festen en Michelle van der Laan) via info@sterk-onderzoek.nl of 06-19188561. Deelnemers worden nog gezocht. U kunt tevens de website bezoeken via www.sterk-onderzoek.nl.

Reactie toevoegen