GGD onderzoekt gezondheid Groningers

Wat vindt u van uw huisarts en welke ervaringen heeft u met de doktersdienst? Hebt u last van stank, van rommel op straat of van het verkeer in uw buurt? De Groninger gemeenten en de provincie Groningen willen dat graag weten. In april krijgen daarom 9000 Groningers van 19 jaar en ouder een vragenlijst van GGD Groningen opgestuurd. In de vragenlijst staan onder andere vragen over mantelzorg (zorg die door relaties wordt gegeven), tevredenheid over zorgverleners, alcoholgebruik, voeding en beweging. De gegevens uit het onderzoek gebruiken de gemeenten om hun gezondheidsbeleid te maken.

Er even voor gaan zitten.
In de gemeente Groningen krijgen ruim 3000 mensen de vragenlijst. In een kleine gemeente als Eemsmond maar 250 inwoners (en in Menterwolde 203 mensen). ‘Dat lijkt weinig, maar toch is dit genoeg om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van de Groningers’, aldus Jan Broer, epidemioloog bij GGD Groningen en leider van het onderzoek. De deelnemers aan het onderzoek zijn op basis van toeval geselecteerd uit het bevolkingsregister en vormen daardoor een goede afspiegeling van de bevolking. ‘Er worden veel vragen gesteld dus je moet er wel even voor gaan zitten’, aldus Broer. ‘Maar het is een mooie kans om de gemeente te laten weten hoe je over je gezondheid en je leefomgeving denkt’. Hij hoopt dat veel mensen de lijst terugsturen zodat een betrouwbaar beeld van de volksgezondheid ontstaat. De gegevens worden anoniem verwerkt.

Optimisme over gezondheid
De GGD voert het onderzoek om de vier jaar uit. Jan Broer ziet verschillende ontwikkelingen. ‘Inmiddels heeft meer dan de helft van de volwassen Groningers overgewicht. Doordat we vanaf 1990 deze gegevens verzamelen, weten we ook bij welke groepen en in welke gemeenten de toename het grootst is’. Maar hij vervolgt met beter nieuws. ‘Het aantal rokers nam de afgelopen jaren geleidelijk af, vooral door het aantal stoppers op latere leeftijd. We zijn benieuwd of deze daling doorzet bij jongvolwassenen. Ook zijn Groningers erg tevreden over hun woonomgeving en de mantelzorg is beter dan gemiddeld in Nederland’.

Gemeenten maken gezondheidsbeleid

Op basis van ingevulde vragenlijsten maakt GGD Groningen een beschrijving van de gezondheidssituatie. De Groninger gemeentebesturen kunnen daarmee beleid ontwikkelen om een gezonde leefwijze te stimuleren en mensen de zorg te geven die ze nodig hebben. Na de zomervakantie worden de uitkomsten van het onderzoek met gemeenten en zorginstanties besproken. Daarna zijn de gemeenten dus aan zet om hun plannen te maken.

Reactie toevoegen