Zes jongeren naar Amerika!

Zes scholieren van scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam namen deel aan de Global Young Leaders Conference die van 13 juli t/m 26 juli 2007 in Amerika werd gehouden.  
Amerika
V.l.n.r. Abel Knottnerus, Jeroen Huiting, Esther Brouwer, Maarten de Wit, Astrid Schrage en Nynke van der Meulen.  

Onder deze leerlingen waren drie inwoners van onze gemeente Menterwolde. Astrid Schrage (18) uit Muntendam, Abel Knottnerus (18) uit Noordbroek en Jeroen Huiting (18) uit Meeden. De andere drie vwo leerlingen komen uit Veendam en Wildervank, te weten Maarten de Wit (17), Esther Brouwer (17) en Nynke van der Meulen (17).
Hoe is het allemaal begonnen?

Vorig jaar september ontving de Winkler Prins een brief waarin stond dat de school was uitgekozen om aan een Internationale Conferentie in Amerika mee te doen. De school mocht hiervoor zes leerlingen uitzoeken. Er werd veel in de klassen over gepraat en zo’n twintig leerlingen wilden hieraan mee doen. Onder leiding van de heer Teeuw (leraar Engels) werd op basis van gesprekken bovengenoemd zestal geselecteerd. Voordat het zestal naar Amerika kon vertrekken moest er nog heel wat gebeuren. Ze moesten namelijk 3000,- euro per persoon bij elkaar krijgen door middel van het benaderen en overtuigen van sponsoren. Ze besteedden aan de voorbereiding soms meer dan 30 uur per week. De ambitie om aan deze conferentie deel te nemen was enorm en daardoor waren ze ook ontzettend gemotiveerd het beoogde bedrag bij elkaar te krijgen. Er ging heel veel werk en tijd in het project zitten. Ze kregen hiervoor alle medewerking van school en hadden een eigen ruimte, computer en telefoon tot hun beschikking.
Alle moeite was niet voor niets en na een maandenlange voorbereiding gingen ze 13 juli jl. op weg naar Amerika! Hier begon in Washington D.C. voor hun en 360 leeftijdgenoten met 75 verschillende nationaliteiten een enorm avontuur. ’s Zondags begon de conferentie en vanaf de eerste dag was het al fantastisch. De kamers waren al ingedeeld en ze sliepen met jongeren uit een andere cultuur en met andere gewoonten. Alle 360 jongeren werden in 16 groepen verdeeld die elk een land vertegenwoordigden. In deze groepen bereidde iedereen zich voor op evenementen die plaats gingen vinden. Door het ondernemen van groepsactiviteiten leerden ze elkaar beter kennen en vielen de verschillen in cultuur en achtergrond weg. Verder waren er een drietal simulaties, waarin de internationale politiek werd nagespeeld.
De laatste simulatie (Global Summit) was een soort naspelen van de VN Veiligheidsraad inclusief de veto’s van de permanente leden. Deze vond plaats in de United Headquarters in New York. Abel was voorzitter van de Global Summit. Dit was de hoogste positie die je tijdens de conferentie kon krijgen. Abel: “Het geeft echt een kick om te spreken voor een zaal met bijna vierhonderd mensen.” Verder bezochten ze monumenten, internationale instanties (Wereldbank), musea, ambassades, het ministerie van Buitenlandse Zaken en Unicef. In New York werden alle topattracties bezocht. Esther: “We zijn een hele ervaring rijker. Het was het hele jaar hard werken waard. Het is voor alle zes een fantastische en levensveranderende ervaring geweest.”

Reactie toevoegen