75e Boekenweek

Jong zijn: het kind, de jeugd, de jongere staat centraal in de Boekenweek 2010, dit onder het motto ‘Titaantjes - Opgroeien in de letteren’. De jubileumeditie van het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Joost Zwagerman. Het zal de 75ste keer zijn dat Nederland wordt aangemoedigd een boek ter hand te nemen. De Boekenweek 2010 vindt plaats van woensdag 10 maart t/m zaterdag 20 maart.

Cadeaus
Wordt u tijdens de Boekenweek lid van de Bibliotheek, dan ontvangt u maar liefst drie cadeaus: het Boekenweekgeschenk, een Boekenbon t.w.v. € 5,00 en een treinkaartje om vrij te reizen met de NS op zondag 14 maart. Ook voor bestaande leden is de Bibliotheek de plek tijdens de Boekenweek, zij ontvangen een gratis biografie van Joost Zwagerman.

Jong zijn
De Nederlandse en internationale literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid. Schrijvers creëerden in deze boeken vele hoofdpersonen die legendarisch zijn geworden, zoals Multatuli met Woutertje Pieterse, Theo Thijssen met Kees de Jongen, Cissy van Marxveldt met Joop ter Heul, Bordewijk met Jacob Kattadreuffe en Nabokov met Lolita. Recentere voorbeelden uit de laatste jaren van succesvolle titels waar het kind of de jeugd een belangrijke rol speelt, zijn ‘Joe Speedboot’ van Tommy Wieringa, ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst, ‘Echte mannen eten geen kaas’ van Maria Mosterd en ‘Het diner’ van Herman Koch. Het motto Titaantjes is ontleend aan het gelijknamige verhaal van Nescio uit 1918, dat begint met een van de beroemdste zinnen uit de Nederlandse literatuur: ‘Jongens waren we – maar aardige jongens’.

Doel
De Boekenweek werd voor het eerst gehouden in 1932 en was geïnspireerd op een Amerikaans voorbeeld. De doelstelling was en is de mensen uit te nodigen kennis te nemen van het brede boekenaanbod in de boekwinkel en hun aan te moedigen boeken te lezen. Sinds 2001 scharen ook de bibliotheken zich achter de Boekenweek. Het Boekenweekgeschenk is sinds 1984 een literaire novelle en wil de aandacht vestigen op de rijkdom van de Nederlandse literatuur.

Reactie toevoegen