Bijzonder jaar Veenkoloniaal Museum

Het jaar 2009 verliep voor het Veenkoloniaal Museum qua bezoekers zeer opmerkelijk. Het eerste half jaar was het relatief rustig in het museum. Vooral groepen lieten het afweten. De crisisberichten hadden duidelijk zijn weerslag op het groepsbezoek. Vanaf  mei begon de bezoekersstroom en ook het groepsbezoek plotseling weer op gang te komen. Opmerkelijk genoeg bleven de groepen ook tussen Sinterklaas en de Kerstdagen komen en staat er zelfs een groep voor Oudejaarsdag genoteerd,  terwijl normaal gesproken het groepsbezoek in December bijna stil komt te liggen.
Met nog een paar dagen te gaan staat de teller nu op 26139 bezoekers.
Van de wisseltentoonstellingen scoorde de expositie over de in Veendam geboren kunstenaar Herman Mees opmerkelijk goed. De tentoonstelling Cornelis Dopper, componist tussen Mahler en Mengelberg trekt landelijk de aandacht en de tentoonstelling met kaarten uit de verzameling van scheepsbouwer Jan Menze van Diepen trekt juist weer groepen aan die van oude kaarten houden. De bijbehorende catalogus loopt opmerkelijk goed.
 
Van de buitenmuseale activiteiten scoorde de expositie over het leven van Europarlementariër Sicco Mansholt in Den Haag en Brussel goed. De tentoonstelling was te zien in het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  te Den Haag en het gebouw van het Europees parlement te Brussel. Het komende jaar zal de  Mansholt expositie nog te zien zijn in de Evenburg te Leer. (Dld.)
De tentoonstelling over het leven en werk van de in Stadskanaal geboren componist Cornelis Dopper zal in mei en juni naar Riga verhuizen. Deze tentoonstelling wordt op 30 april 2010 geopend door de Nederlandse ambassadeur in Riga, de heer Jurriaan Kraak.  Dopper wordt gezien als de meest Nederlandse van alle Nederlandse componisten en samen met de reizende expositie over het leven en werk van Sicco Mansholt vormen beide tentoonstellingen een mooi stuk promotie voor de regio en Groningen in het bijzonder.
 
Met dit soort reizende exposities voldoet het Veenkoloniaal Museum te Veendam volledig aan de landelijke politieke wens dat musea meer naar buiten moeten treden.
De eerste voorzichtige stappen werden al in 1994 gezet met een samenwerkingsverband met het Deutsches Sielhafenmuseum te Carolinensiel. Inmiddels werkt het museum ook samen met musea in Kiel, Flensburg en Riga.
Naast de tentoonstellingen verzorgt het Veenkoloniaal Museum te Veendam ook regelmatig lezingen in de regio en gaat men op stap met de in 1894 te Stadskanaal gebouwde spitse praam Familietrouw. Zo was de Familietrouw op uitnodiging van de gemeente Assen aanwezig bij de heropening van het kanaal in het centrum, bij het Traditionsschiffreffen in Leer en Delfsail.
Daarnaast is de werkgroep prehistorie van het Veenkoloniaal Museum nog actief in de Heemtuin te Muntendam. Helaas kreeg men in het afgelopen jaar te maken met enkele vernielingen en werden enkele nagebouwde prehistorische hutten noodgedwongen ontmanteld. Toch blikt het museum zeer tevreden terug op het jaar 2009.

Reactie toevoegen