Leefbaarheid Noordbroek staat onder druk

Na ruim 2 jaar praten over een Multi Functioneel Centrum in Noordbroek willen de gesprekpartners en toekomstige gebruikers eindelijk wel eens duidelijkheid, maar het besluit lijkt op de lange baan te worden geschoven. Het beoogde MFC bleek een uitermate geschikte oplossing te zijn om tal van voorzieningen in het dorp onder één dak te brengen. Iedereen was enthousiast.
Noordbroek
De gemeenteraad heeft eind 2008 al ingestemd om met de plannenmakerij door te gaan. In april van dit jaar is er daarom een klankbordgroep opgericht, waarin naast de verantwoordelijk projectleider ook de toekomstige gebruikers zitting hebben. Uit de vele gesprekken met diverse belangengroepen uit het dorp  bleek een positieve houding rondom de samenwerking in een MFC. Alle partijen zien een meerwaarde in het onderbrengen van diverse onderwijs-, welzijns- en zorgfuncties in een MFC. Een combinatie met wonen en commerciële activiteiten is voor nagenoeg alle partijen bespreekbaar. Men is bereid om de eigen organisatie hierin op te laten gaan.
Het lag in de planning om in oktober een definitief plan aan de gemeenteraad voor te leggen, daarna werd het december, en gezien een recentelijk persartikel van de verantwoordelijk wethouder, is de besluitvorming thans voor onbepaalde tijd opgeschort. Dit is tegen het zere been van de Dorps Advies Raad en de toekomstige gebruikers. Onacceptabel en een gemiste kans roepen ze in koor.
Om deze reden heeft de Dorps Advies Raad een petitie opgesteld. De petitie is ondertekend door 12 clubs en instellingen en is afgelopen vrijdag 18 december aangeboden aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester van Zuijlen.
Bij de overhandiging waren vertegenwoordigers, ouders en kinderen van de Inspecteur Ameri- kaschool, Poko Loko, alsmede een aantal kinderen van sportclubs aanwezig. De voorzitter van de Dorps Advies Raad, Maarten Schotsman, overhandigde de petitie en in zijn speech bracht hij de ontstane onrust en het ongenoegen van de diverse belangengroepen over aan de burgemeester. Hij stelde verder de slechte staat van onderhoud van de Inspecteur Amerika- school aan de kaak. Het gebouw voldoet al lang niet meer aan de moderne eisen en is bovendien al meer dan 5 jaar afgeschreven. Je prikt zo door de kozijnen en binnen in het gebouw groeien regelmatig paddenstoelen. En bovendien, een school met 160 leerlingen in een dorp met 1900 inwoners, waar vind je dat nog op het platteland? Dat moet je koesteren en in stand houden. Dit kan echt niet meer, anno 2009. De sporthal is al niet veel beter, zo vervolgde hij.
In de sportzaal heerst een onfrisse geur en ook de  kleedkamers ruiken niet bepaald fris. Verouderde toestellen en stinkende judomatten, is dat waar Noord- broek het mee moet doen? 
Aangezien dit soort voorzieningen, net als een supermarkt belangrijk zijn voor de leefbaarheid van een dorp zal men toch spoedig beslissingen moeten nemen. Noodreparaties uitvoeren en noodgebouwen plaatsen is dweilen met de kraan open en daardoor weggegooid geld, aldus de Dorps Advies Raad  Het bouwen van een MFC is de enige en de goedkoopste optie. Uitstel vindt men onacceptabel. De Dorps Advies Raad en de toekomstige gebruikers vinden dat het MFC in 2011 moet zijn gerealiseerd. Besturend Nederland is in rep en roer over de krimp op het platteland. Dat moet men met het uitstellen van belangrijke besluiten dan ook niet verder in de hand werken, volgens Schotsman. Je koopt toch geen huis in een dorp waar geen of slechte voorzieningen zijn? Geld kan en mag het probleem niet zijn, ook in deze crisistijd niet. Handen uit de mouwen, lef tonen en vooral doen wat er beloofd is. Men zal inventief moeten zijn, aldus de Dorps Advies Raad.

Reactie toevoegen