AFVALSCHEIDING

Vele mensen denken dat Nederland voorloopt op het hergebruik en terugdringen van afval. Dit is helaas niet waar, Nederland presteert inderdaad goed op afvalgebied, maar we lopen niet op alle terreinen voor!

Eind jaren tachtig zijn in Nederland door het ministerie van VROM percentages vastgesteld voor preventie en hergebruik van de belangrijkste afvalstromen. Verpakkingsmateriaal kreeg de hoogste
prioriteit. Er werden afspraken gemaakt over het terugdringen van afval: in 2000 moest er 10% minder verpakkingsmateriaal geproduceerd worden dan in 1986. Het tegendeel gebeurde. Tussen 1998 en 2007 steeg de hoeveelheid met 37%, de grootste stijging in Europa. Op het gebied van preventie heeft Nederland gefaald.

Ook voor hergebruik had de overheid ambitieuze plannen. Zo werd vier jaar geleden afgesproken dat 55% van de kleine frisdrankflesjes gerecycled zou worden. Inmiddels wordt 1 tot 2% ingezameld.

De laatste 10 jaar is de recycling van glas gedaald van 85% naar 80,6%. Nederland stond ooit bovenaan in de EU-ranglijst van de 15 oorspronkelijke lidstaten, maar staat nu op de 8e plek. De recycling van papier en karton is gestegen van 70% in 1998 naar 73,6% in 2007. Maar ook dit kan beter, Nederland zakte van plek 5 naar plek 10. Met de recycling van kunststof verpakkingsmateriaal staat Nederland op de 12e plaats in de Europese ranglijst van 15 landen.

De conclusie is dat we tot de middenmoot behoren. Wie iets wil veranderen moet bij zichzelf beginnen, dus scheid je afval! Het gebeurt in onze gemeente nog te vaak dat GFT-afval, oud papier, textiel en glas in de grijze container belandt.

Bron: www.verenigingafvalbedrijven.nl