FEITEN EN FABELS OVER AFVALVERBRANDING

Er bestaat een onuitroeibaar gerucht dat het verbranden van afval slecht is voor het milieu, maar is dat zo? Zolang er fossiele brandstoffen nodig zijn voor elektriciteitscentrales kun je beter afval verbranden voor het opwekken van energie. Veel mensen denken dat alle afval wordt verbrand maar dat is niet zo. Sinds enige tijd belandt er vrijwel geen afval meer op de stort en gaat zes miljoen ton naar de afvalenergiecentrales. Jaarlijks wordt er meer dan 3.500 GWh aan elektriciteit opgewekt waarvan bijna de helft als duurzaam is aangemerkt. Daarmee zijn ruim 850.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Huishoudelijk afval
De tweede kamer wil huishoudelijk restafval bij voorkeur voor 100 procent recyclen. Maar in de praktijk is dit niet te doen. In de grijze bak komt namelijk van alles terecht: van etensresten tot vieze luiers en van medicijnen tot gebruikte pleisters. Daarna uitsorteren zou onveilig zijn voor de volksgezondheid.

Bedrijfsafval
Bedrijfsafval wordt uitgebreid gesorteerd en gerecycled. Ook bouw- en sloopafval wordt nooit ongesorteerd verbrand, het sorteren vindt tegenwoordig steeds meer plaats op de bouw en- slooplocatie zelf. Ongeveer 80 procent van al het bouw- en sloopafval en bedrijfsafval wordt gerecycled als materiaal of energie.

Verbrandingsproces
De verbranding van afval vindt plaats op roosters. Door de hitte die ontstaat, wordt water in de ketelwanden omgezet in stoom. Deze stoom drijft turbines aan en daarmee wordt elektriciteit opgewekt. Een ander deel van de warmte wordt rechtstreeks gebruikt voor het verwarmen van huizen en bedrijfsgebouwen. Na het verbrandingsproces worden materialen zoals metalen uit de bodemassen gehaald voor hergebruik. De bodemassen zelf kunnen zand en grind vervangen in civiele werken. (Bron:
www.vereningafvalbedrijven.nl)