FEITEN EN FABELS OVER GFT-AFVAL

Er bestaat een onuitroeibaar gerucht dat de groene GFT-bak nutteloos is, omdat alle afval toch bij elkaar wordt gegooid. Om deze en andere uitspraken de wereld uit te helpen volgt in dit artikel wat opheldering.

Is scheiden flauwekul?
Er wordt wel eens gezegd dat het scheiden van groente- fruit- en tuinafval (GFT) onzin is, maar dit is allesbehalve waar! Met het ingezamelde GFT-afval maken composteerbedrijven namelijk schone compost. Deze compost wordt vervolgens gebruikt voor verbetering van de grond in de landbouw, plantsoenen of misschien wel in uw achtertuin. Kijkt u maar eens op een zak compost uit het tuincentrum.

Beter voor het milieu?
Het gescheiden inzamelen en composteren heeft een milieueffect dat vergelijkbaar is met het afvoeren en verbranden van normaal huisvuil. Toch zijn er ook voordelen aan het gescheiden inzamelen want het apart inzamelen en composteren is goedkoper dan het samen met restafval te verwerken. Dit scheelt vervolgens weer in de gemeentebelasting die elke burger betaalt voor afvalverwijdering. Als iedereen zijn GFT bij het huisvuil zou gooien, zou het deels gestort moeten worden omdat er niet genoeg verbrandingsinstallaties zijn en dat is aanzienlijk slechter voor het milieu. Een ander voordeel is dat het voor bedrijven en particulieren besparingen oplevert op de kosten voor verwijdering en verwerking van afval.

Van afval tot grondstof
Per jaar wordt er anderhalf miljoen ton GFT-afval verwerkt, hier wordt 500.000 ton compost van gemaakt. Bij verwerking blijft er dus éénderde over, de rest is water en gassen. Met behulp van bacteriën wordt het afval omgezet in compost, er wordt lucht doorheen geblazen of getrokken zodat de temperatuur oploopt tot zo'n 60 a 70 graden Celsius. Daarna is het na ongeveer 12 weken verteerd tot compost.

GFT-afval in de toekomst
Binnen 5 tot 7 jaar zullen de meeste afvalverwerkingsinstallaties in Nederland worden omgebouwd tot vergistingsinstallaties. Dan worden de vrijkomende gassen omgezet in groen gas of in elektra en warmte. Van de in totaal 150 miljoen kuub biogas kan 100 miljoen kuub aardgas gemaakt worden, dit is voldoende om 50.000 huishoudens een heel jaar van energie te voorzien! Zo ziet u maar weer hoe nuttig GFT-afval kan zijn. (Bron:
www.afvalscheiden.nl)