Weerweetjes en wat we zien in de lucht

Zaterdagnacht van 12 op 13 september is een meteorenzwerm zichtbaar aan de zuidelijke hemel op 38º hoogte.
Vandaag bereikt de meteorenzwerm Pisciden zijn maximum. De zwerm staat rond 02:30 uur in het hoogste punt, 38° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er zo'n 5 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn traag en hebben lange sporen. Rond 06:30 uur gaat het schemeren en om 07:09 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 50% verlicht.
Een meteoorzwerm of meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. Het punt aan de hemel waaruit de meteoren lijken te komen wordt de radiant genoemd. Veel van deze meteoorzwermen zijn ieder jaar rond dezelfde tijd zichtbaar. De meteoroïden die de meteoren in een zwerm veroorzaken, bevinden zich in dezelfde wolk. De Aarde beweegt zich jaarlijks rond dezelfde datum door deze wolk, zodat de meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde tijd terugkomt. Zo'n wolk is vaak een onderdeel van het spoor van stof en gruis, achtergelaten door een komeet.

Wat is een radiant?
Het punt aan de hemel waaruit de meteoren uit een meteoorzwerm lijken te komen wordt de radiant genoemd. In werkelijkheid stralen de meteoren niet uit de radiant in alle richtingen, maar bewegen ze min of meer parallel aan elkaar. Het schijnbare uitstralen wordt veroorzaakt door het perspectief, net als treinrails die vanuit een punt aan de horizon lijken te komen. Een meteoorzwerm krijgt meestal de naam van het sterrenbeeld waarin de radiant ligt.

El Niño is terug en blijft nog even.
Volgens berekeningen houdt de huidige El Niño tot minimaal eind dit jaar aan. El Niño zal waarschijnlijk niet zo sterk worden als in 1997/1998. Daarnaast is de verwachting dat zich minder orkanen zullen vormen.
Modelberekeningen duiden op een verdere ontwikkeling van El Niño. Het water langs de evenaar is ongeveer een graad warmer dan normaal. Ook de passaatwinden in het westen van de Stille Oceaan zijn veranderd in westenwinden, waardoor meer warm water naar het oosten terugvloeit.
Over de uiteindelijke sterkte van de nieuwe El Niño aan het eind van dit jaar is nog onduidelijkheid. Een vrij zwakke met een temperatuurafwijking van 1 graad boven normaal lijkt het meest waarschijnlijke scenario, maar er zijn ook modeluitkomsten die het houden op een zwakke en andere die een middelsterke El Niño in het vooruitzicht stellen. De sterkte wordt waarschijnlijk vergelijkbaar met de vorige El Niño van 2006/2007. Dit is ongeveer de helft van de zeer sterke El Niño van 1997/1998. Het ziet er naar uit dat de El Niño condities tot eind dit jaar en mogelijk ook begin volgend jaar voortduren.

Gevolgen
Een El Niño kan verstrekkende gevolgen hebben voor het klimaat. De temperaturen- en regenpatronen verschuiven vooral in de Pacifische Oceaan. In Indonesië wordt het bijvoorbeeld droger en warmer in plaats van nat. In Peru gaat er veel regen vallen in plaats van weinig. Ook kan een El Niño orkanen meer onderdrukken. Volgens National Geographic zullen slechts zes tropische stormen uitgroeien tot orkanen.

Wat El Niňo is en hoe hij tot stand komt zal ik het later over hebben, in ieder geval noemen ze het in Peru ook wel het kerstkindje. Ook is er een verhaaltje over. Er woont nl. in een dorp ergens in Peru een man die per ongeluk dezelfde naam draagt als El Niňo. Als het daar slecht weer is dan kreeg de man vele brieven en dreigementen van de bewoners daar, want die mensen menen dat die man El Niňo het weer daar ter plaatse maakt, echter de man heeft nergens wat mee te maken. Dit ging een aantal jaren door, de man werd er doodziek van en is naar de rechter gestapt met het verzoek om een andere naam. Na een heen en weer getrek, van  voor en tegen, heeft de Hogeraad besloten om meneer El Niňo een andere naam te geven. De man leeft nu weer verder in alle rust.

Zie ook de website www.weeramateur.com.
(O.a. voor data en tijden waarop ruimtestation ISS weer zichtbaar is aan onze hemel.)

Weeramateur 
Bertus Visser

Reactie toevoegen