Schaf ingewikkelde regels voor mini-windmolens af

De regels voor mini-windmolens moeten versoepeld worden. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. Nu vallen kleine windmolens onder dezelfde wetgeving als de grote windmolens. De lange procedure maakt het voor veel mensen onaantrekkelijk een kleine windmolen op hun dak te plaatsen. Ook zouden de mini-windmolens wat GroenLinks betreft onder dezelfde subsidieregeling moeten vallen als zonnepanelen.
Nederland is koploper in de productie van mini-windmolens, zo blijkt uit het visiedocument van de NWEA. Dit zijn windmolens die zo klein zijn dat ze op gebouwen, industrieterreinen of langs wegen geplaatst kunnen worden. Als de sector zich door blijft ontwikkelen, kan dit werkgelegenheid bieden aan 260 mensen en kunnen er genoeg windmolens geproduceerd worden om 10.000 huishoudens van groene stroom te voorzien.

Regelgeving
Ondanks het feit dat de helft van de modellen mini-windmolens hier geproduceerd worden, zijn er in Nederland maar 300 mini-windmolens in gebruik. Dat komt doordat mini-windmolens in Nederland aan dezelfde wetgeving moeten voldoen als grote windmolens. De lange ingewikkelde procedures maken het bijzonder onaantrekkelijk om een miniwindmolen te plaatsen.

Subsidie
Ondanks het feit dat mini-windmolens net zo kostenefficiënt zijn als zonnepanelen, komen ze niet in aanmerking voor subsidie. GroenLinks wil dat Minister van der Hoeven deze problemen aanpakt zodat het makkelijker en goedkoper wordt om deze mini-molens te plaatsen en Nederland zijn koplopers positie kan versterken.

Reactie toevoegen