Een beestachtig leuke vakantie…

…voorkom hartverscheurend dierenleed
Voor een huisdier start de vakantie met een uitstapje naar de dierenartsDankzij de open grenzen binnen Europa wordt het steeds gemakkelijker om je hond of kat mee op vakantie te nemen. Geheel zonder gevaar is dat niet. Want op tal van bestemmingen komen parasieten en ziekteverwekkers voor die de gezondheid van uw kat of hond ernstig kunnen bedreigen. Gerichte vaccinaties en beschermende preparaten helpen de kans op besmetting of de gevolgen daarvan zo klein mogelijk te maken.
Vakantie
Uw dierenarts weet precies welke daarvan voor uw huisdier en uw vakantiebestemming raadzaam en verplicht zijn en maakt de bijbehorende (verplichte) documenten graag voor u in orde. Zo kan uw huisdier straks veilig mee op reis.
Sinds de grenscontroles binnen de Europese Unie zijn afgeschaft, nemen steeds meer vakantiegangers hond of kat mee op reis. Dat er aan de grens niet meer gecontroleerd wordt, betekent niet dat er voor het meenemen van huisdieren geen regels meer zouden gelden. Het tegendeel is waar. In de meeste landen bestaan nog altijd strenge voorschriften. Ze variëren van verplichte documenten tot recente inentingen en zelfs quarantaine. Niet alleen de douane, maar ook een campinghouder, hotelier of een agent op straat kan u vragen middels gelegaliseerde documenten aan te tonen dat uw huisdier aan de inreis eisen voldoet. Die regels zijn er niet zomaar. Ze dienen een belangrijk doel: de bescherming van de gezondheid van dier en mens. Ver van huis komt uw dier immers in aanraking met allerlei insecten, parasieten en ziekteverwekkers waartegen het geen natuurlijke weerstand heeft. Deze kunnen niet alleen de gezondheid van uw huisdier ernstig bedreigen maar kunnen soms ook voor de mens gevaarlijk zijn. Verplichte vaccinaties en gezondheidscontroles vooraf helpen dit risico te beperken.
Hartworm
Een parasiet waartegen binnen de dierenartsenpraktijken de laatste tijd steeds vaker wordt gewaarschuwd is de hartworm.
Als een hond of kat wordt gestoken door een bepaalde muskiet kunnen ze worden besmet met de larfjes van de Dirofilaria immitis. In het dierenlichaam kunnen de larfjes uitgroeien tot wormen van wel 30 cm lang die jarenlang in leven kunnen blijven. Deze nestelen zich in het hart en de longslagaders met kans op dodelijke afloop. Alleen gedurende een korte periode na het moment van besmetting kunnen de larfjes nog veilig onschadelijk worden gemaakt.
Later ingrijpen kan complicaties als embolie en zelfs een infarct tot gevolg hebben. Daarom is behandeling vóóraf zo van belang.
Vakantiegebieden
Kans op besmetting met hartworm is in Nederland niet aan de orde. Maar in veel vakantiegebieden in Zuid-Europa is de met hartwormlarfjes besmette muskiet volop aanwezig, en ook dichter bij huis wordt deze steeds vaker gesignaleerd. Dierenartsen raden vakantiegangers die van plan zijn hun huisdier mee te nemen naar een bestemming beneden de lijn Parijs-Milaan dan ook aan een preventieve behandeling te overwegen.
Bescherming
Daartoe is een geregistreerd diergeneesmiddel beschikbaar met de werkzame stof selamectine dat snel wordt opgenomen en vanaf de dag van vertrek tot één maand na terugkeer simpelweg maandelijks in de nek van kat of hond wordt gedruppeld. Het middel zorgt ervoor dat eventueel in het lichaam binnengedrongen hartwormlarven al worden gedood voordat ze tot volwassen wormen kunnen uitgroeien. Zo worden ernstige klachten voorkomen. Daarnaast is het middel effectief tegen vlooien. Tijdens uw vakantie komen in het huis aanwezige eitjes gewoon uit en ontwikkelen zich tot larven. De larven spinnen zich vervolgens in tot een pop. De poppen komen pas uit bij aanwezigheid van mens of dier, dus zodra u en uw huisdier van vakantie terugkomen kunt u direct geplaagd worden door een heel leger vlooien.
Oplossing voor honden met reisziekte 
Bijna één op de zes honden heeft last van reisziekte. Vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar. Omdat eigenaren van dieren met reisziekte zich meestal niet bij de dierenarts lieten zien, is dit probleem altijd onderschat.
Onderhand weten we wel, dat eigenaren van reiszieke honden zich veelal proberen te redden met middeltjes uit de dierenwinkel of de drogist. Of men laat de hond gewoon thuis, hetgeen weer een negatieve invloed heeft op de band tussen eigenaar en hond.
Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. Omdat de hond in veel gevallen niet door het raam naar buiten kijkt, maar bijvoorbeeld op de schoot ligt van de eigenaar, of op de bodem van de auto, kan hij die werkelijke beweging niet zien. De veroorzaakte desoriëntatie maakt dan, dat het braakcentrum in de hersenen wordt geactiveerd. Tot nog toe waren er alleen middelen beschikbaar die niet echt hielpen, of die de hond alleen maar suf maakten. Maar nu is er bij de dierenarts een betrouwbaar en zeer veilig  middel verkrijgbaar dat in verreweg de meeste gevallen (tot 93%) braken tijdens de reis voorkomt, zonder bijwerkingen. Het middel, met als werkzame stof maropitant, werkt minstens 12 uur lang en is alleen verkrijgbaar bij de dierenarts.
Een beestachtig leuke vakantie
Neemt u uw huisdier deze zomer gerust mee op vakantie. Maar ga er wel tijdig mee naar de dierenarts. Die is op de hoogte van het totale pakket aan maatregelen, documenten en behandelingen voor uw specifieke bestemming en kan u de juiste informatie geven. Meldt uw dierenarts dat u naar of door een gebied reist waarin met hartwormlarfjes besmette muskieten aanwezig zijn. Deze kan u dan meteen een preventieve kuur tegen hartwormbesmetting voor uw huisdier meegeven. En maatregelen adviseren om diverse andere parasitaire infecties die bijvoorbeeld door teken worden overgebracht of reisziekte bij uw hond te voorkomen.
Kijk voor veel meer extra informatie  op
www.wagenziekte-honden.nl of op de site www.weknowyoucare.nl via deze sites kunt u de 20 pagina dikke beestachtig leuke vakantie pdf gratis down-
loaden waarin alle informatie zeer gedetailleerd instaat wanneer u met uw huisdier op vakantie gaat en tevens een zeer handige checklist bevat.

Reactie toevoegen