V.v.V. Zuidbroek 110 jaar

Waarom zou er in 1899 een groep welgestelde mensen opgestaan zijn en een Vereniging voor Volksvermaken oprichten? De lagen van de bevolking was in die tijd strak vastgesteld. Of je was boer, of werkarbeider of je hoorde bij de notabele. Maar je had in die tijd in Zuidbroek ook nog een groep welgestelde middenstanders. En juist die groep richtte de Vereniging op. Klantenbinding of toch recht uit het hart? We zullen het nooit helemaal precies weten. Wel staat in één van de eerste notulen:..'een feest ter verpoozing en ter vermaaking van het gewone volk…'. Ietwat neerbuigend maar zo werd er destijds geschreven en men accepteerde dat.
110 jaar VVV
Paardenkeuringen en het versieren en verlichten van woningen waren de eerste activiteiten. Nu zouden we onze neus er voor ophalen als de huidige V.v.V. dit zou organiseren, maar toen niet. Het hele dorp liep uit om de versierde en verlichte huizen te bekijken. Het feest breidde zich al snel uit. Bij het eerste lustrum in 1904 werden er zangwedstrijden gehouden en was er een heuse praalwagenoptocht. Uit het archief, dat nauwgezet door onze archivaris Roelof Beerta wordt bijgehou- den, merk je dat het feest ieder jaar leefde bij de bevolking. De V.v.V. had inmiddels ook het predikaat Koninklijk gekregen. Na de oorlog in 1949 werd het 50-jarig bestaan groots gevierd met versierde praalwagens. In 1999 bij het 100 jarig bestaan deed de V.v.V. dit ook. Nu met versierde fietsen van de Zuidbroekster schooljeugd.
In 1956 werd er zelfs een huishoudbeurs georganiseerd die zo'n uitstraling had, dat men van heinde en ver kwam kijken. Deze huishoudbeurs is nu te ver
gelijken met de jaarlijkse jaarmarkt. Ook deze wordt, na een kleine dip, groter en groter en trekt steeds meer bezoekers.
De V.v.V. was rijk en beschikte zelfs over een eigen gebouw op het huidige ZNC-terrein.
Van alles werd er georganiseerd maar op den duur was het gebouw niet meer te onderhouden en ging het tegen de vlakte. Het was over en uit met de V.v.V….. totdat in de beginjaren ’70 de draad weer werd opgepakt. Onder voorzitterschap van de heer Kappen werd er weer feest gevierd in het dorp. De motorraces, het touwtrekken en de muziekavonden waren erg in trek. Helaas kwam men weer in een dip en door gebrek aan een eigen onderkomen werd er uitgeweken naar dorpscentrum de Broeckhof.
In 1999 bij het 100-jarig bestaan was er een nieuw bestuur aangesteld die onderleiding van voorzitter Ejo Dreise het aandurfde een eigen onderkomen te creëren in de vorm van een feesttent op de ijsbaan. Een lang gekoesterde wens van Jan Kappen ging in vervulling en de V.v.V. maakte in 2000 een herstart in de huidige vorm. Terwijl de eerste tent een oppervlakte van 600 vierkante meter had, zijn de huidige tenten 4 maal zo groot.

Reactie toevoegen