7 mei valt beslissing over centrumplan Zuidbroek

Tijdens een commissievergadering  vorige week woensdag zijn de mogelijke scenario's  voorgelegd aan de gemeenteraad en belangstellenden omtrent de centrumplannen voor Zuidbroek.
Het College en de ambtenaren hebben samen met stedenbouwkundigbureau HKB het voorwerk gedaan, echter de raad beslist op 7 mei a.s. over twee opties en de beschikbaarstelling van het benodigde budget. Burgers hebben tijdens deze extra raadsvergadering de mogelijkheid om van het spreekrecht gebruik te maken.

Het eerste plan is vorig jaar reeds gepresenteerd: verplaatsing van de supermarkt naar achteren met appartementen er bovenop en met eventueel nog enkele kleinere winkels op de begane grond.
Het tweede plan beslaat in eerste instantie het gebied tussen de Spoorstraat, de Klaas Woltjerweg, de Prins Bernhardlaan en de Vlaslaan.
Omgeving Tandem
Aangezien de verkoop van de woningen op de vm. Tandem-lokatie niet vlot is er een plan gemaakt om op dit terrein de nieuwe supermarkt te plaatsen.

Op de vraag van de heer van Bruggen of er gegadigden zijn voor exploitatie hiervan antwoordde de wethouder positief. Tim Kruize van HKB heeft een uitgebreide presentatie gegeven van de plannen.
Tandem terrein
In deze plannen worden de huizen met nrs. 43,45 en 47 aan de Spoorstraat opgekocht door de gemeente. Als dit lukt dan zullen in deze plannen de nummers 45 en 47 worden gesloopt om een doorgang te kunnen maken naar de supermarkt. De schuur van nr. 43 wordt ook platgegooid en op deze plaats (schuin achter nr. 43) kan dan een nieuwe supermarkt worden geplaatst in de vorm van 'een oude boerenschuur' (zie foto). Hierachter is nog ruimte voor ca. 80 parkeerplaatsen. De ingang van de supermarkt zal gericht zijn naar de Spoorstraat. Op deze manier blijft de karakteristieke bebouwing in eerste lijn zichtbaar, aldus Tim Kruize. Mogelijk kan er bijv. een bakker komen in het karakteristieke pand nr. 43 met een terras ervoor. Het is de bedoeling om het gebied rond de Spoorstraat meer een verblijfsfunctie te geven, net als in Muntendam.
1e Fase Stationstraat
Ook de omgeving van het station is in toekomstige plannen meegenomen. Deze omgeving heeft veel groen en karakteristieke bebouwing, maar er wordt veel geparkeerd op de weg. In de nieuwe plannen wil men het opgeknapte station meer laten opvallen, de jeugdsoos qua uitstraling opwaarderen en het kleinschalige karakter weergeven met de mooie bomenrij. De weg liefst visueel versmallen met klinkers en aan de zuidzijde van de busstrook in eerste instantie 88 parkeerplaatsen realiseren. Op de huidige parkeerplaats pleegt men liefst nieuwbouw van twee lagen hoog architectonisch passend in de omgeving.
Omgeving station
Zo wordt de gang van station naar centrum iets prettiger. Wel zal er nog een oplossing moeten komen voor het vele vrachtverkeer dat dagelijks langs het station rijdt.
Omgeving Pijpstraat
Graag zou men in een latere fase ook de omgeving van de Pijpstraat aanpakken. Het voormalige pand van de supermarkt is duur, dus wil men nog afwachten wat de huidige eigenaar Bogor eventueel voor nieuwe plannen kan maken. Het idee van het College en HKB is om het vm pand van de supermarkt te slopen en iets naar achteren huizen in karakteristieke stijl te bouwen met op begane grond eventueel ook winkels/bedrijfjes. Zo ontstaat een groter plein. Aan de Pijpstraat kunnen dan twee-onder-een kap woningen komen. Dit is slechts een suggestie, er is nog niet gesproken met grondeigenaar woningstichting Het Groninger Huis over de soort woningen. Vanzelfsprekend is de inrichting van de openbare weg zodanig dat de verkeersveiligheid wordt verbeterd. Op de plek van de reeds gesloopte panden aan Spoorstraat kan een parkeerplaats komen voor lang parkeren. De markt zou wellicht verplaatst kunnen worden naar de parkeerplaats naast de Aktie-Toko.

Voor het eerste plan is er een tekort in de begrote kosten van ca. euro 1,4 miljoen en voor plan 2 is dit euro 1,6 miljoen.
Het tweede plan is zeker fraai voor het dorp en werd op het eerste gezicht ook positief ontvangen door de raad. Echter diverse winkeliers aan de Spoorstraat hebben al aangegeven niet blij te zijn met het uit elkaar trekken van het centrum. Zij zijn bang dat de zuigende werking die een supermarkt heeft op het publiek voor de bestaande winkels zal verminderen. Ook is het jammer dat er geen gelijkvloerse appartementen komen voor de oudere medebewoners onder de Zuidbroeksters. Er zijn al heel wat ouderen geweest die heel lang in Zuidbroek woonden, maar noodgedwongen moesten uitwijken naar bijv. Hoogezand of Muntendam.

Wordt vervolgd op 7 mei a.s.

Reactie toevoegen