Smaragden huwelijk in Zuidbroek

Woensdag 24 mei was het echtpaar Grashuis-Klunder aan de Uiterburen in Zuidbroek 55 jaar getrouwd. Burgemeester Rein Munniksma kwam namens de gemeente Menterwolde langs en overhandigde ze een prachtig boeket bloemen. Het was dubbel feest afgelopen woensdag, want Jan Grashuis was ook jarig; hij werd die dag 83 jaar.
Smaragden huwelijk in Zuidbroek
Jan Kornelis (Jan) Grashuis en Henderika Wilhelmina (Riek) Klunder hebben elkaar in 1958 voor het eerst ontmoet tijdens een meeting van de landbouw. Ze komen beiden uit een gezin waarvan de ouders agrarisch landbouwer waren. Dhr. Grashuis komt uit Stitswerd bij Kantens en mevrouw Grashuis uit Houwerzijl (Ulrum). Jan Grashuis ging niet verder in het boerenbedrijf, hij is voor zichzelf begonnen met kranen & transport. Hij was eerst 5 jaar in de kost in Hoogezand en in 1960-1961 begonnen ze samen uit te kijken naar een woning. “Die vonden we in Wildervank”, vertelt Jan Grashuis “een woning met een garage.” Later ging het bedrijf meer doen in sloop- en grondwerken. “In 1974 zijn we naar Uiterburen verhuisd, want we groeiden behoorlijk uit ons jasje. Later kwam het Motkéterrein er bij en i.v.m. het puinbreken werd er nog 6 ha. extra toegevoegd op de Industrieweg. Mevrouw (Riek) Grashuis is ook altijd werkzaam geweest in het bedrijf. Telefoon aannemen (mobiel was er toen nog niet) en ’s avonds de klanten terugbellen. Ook hield zij zich bezig met de administratie en de financiën. Inmiddels heeft hun zoon het bedrijf overgenomen. Dhr. en mevr. Grashuis zijn nog steeds actief met allerlei zaken.
Jan Grashuis speelt vanaf zijn 17e levensjaar orgel bij diensten in diverse kerken, waar hij  een paar keer per maand achter het orgel te vinden is. “Kerken fuseren waardoor er minder organisten nodig zijn, maar het is nog altijd heel gezellig. Na de dienst gaan mijn vrouw en ik vaak gezellig met vrienden en familie koffie drinken en een hapje eten.” Hobby’s hebben ze nog genoeg. Riek werkt graag in de tuin en wandelt heel veel met haar zus. Termunten is een plek waar ze graag naar toe gaan. “Heerlijk vind ik dat. Je ziet de natuur veranderen en de prachtige bomen en bloemen die andere kleuren krijgen; ik geniet daar echt van.” 
Het echtpaar heeft 3 kinderen; 2 jongens en een meisje en 3 kleinkinderen; Thom, Sophie en Daisy. Afgelopen vrijdag hebben ze gezellig met familie en vrienden deze heuglijke dag gevierd bij De Leeuwenborg in Nieuw-Scheemda (’t Waar).
 

Reactie toevoegen