START INVENTARISATIE ERFGOED IN MIDDEN-GRONINGEN

De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde gaan waardevolle, beeldbepalende gebouwen beter beschermen. Samen met adviesbureau Libau en met inbreng van lokale historische verenigingen en betrokken inwoners worden alle karakteristieke woningen en gebouwen in de nieuw te vormen gemeente Midden-Groningen geïnventariseerd. Naast al bestaande rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten (in Hoogezand-Sappemeer) ontstaat zo een nieuwe erfgoedlijst met waardevolle panden die een beschermde status krijgen.

De gemeenten vinden het behoud van ons cultureel erfgoed belangrijk. Monumenten en andere historisch waardevolle gebouwen geven een dorp karakter en identiteit. De toekomstige monumenten worden de laatste jaren extra bedreigd door aardbevingen. In verband met de kwetsbaarheid van de meestal oude panden is het belangrijk herstel en versterking van de gebouwen extra zorgvuldig uit te voeren. Met de vaststelling van de erfgoedlijst hebben de gemeenten meer zeggenschap om (gedeeltelijke) sloop te voorkomen en bij te dragen aan behoud van de panden. Het voordeel voor de eigenaar/bewoner van een beeldbepalend pand is naast erkenning van de historische waarde van het gebouw ook extra zorg, deskundigheid en begeleiding bij versterking en herstel van bevingsschade. De Nationaal Coördinator Groningen heeft net als de gemeenten aangegeven zich meer te willen inzetten voor behoud van ons toekomstig erfgoed door het uittrekken van extra gelden voor deze panden bij versterking en herstel.

We gaan met inventariseren beginnen in de gemeente Slochteren, hier is de versterkingsopgave al gestart waardoor de vraag naar helderheid over de status van de panden urgent is. We hopen voor de gehele nieuwe gemeente Midden-Groningen in de zomer van 2017 een erfgoedlijst te hebben vastgesteld.