Symbolen in oudste monument

De Petruskerk te Zuidbroek met haar wereldberoemd orgel uit 1795 en de losstaande toren met zijn gevangeniscellen worden a.s. zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur weer opengesteld in het kader van de Open Monumentendag. 
Petruskerk Zuidbroek
De Romano-Gotisch gebouwde kerk is omstreeks 1270 als Roomse kerk in Zuidbroek ontstaan op een verhoogd deel in het landschap. De muren aan de buitenkant laten in hun schoonheid de vakmanschap zien van de kerkenbouwers van die tijd. Met name bij de Petruskerk is dit bij uitstek te zien. Binnen in de kerk laat het oostdeel, het koorgedeelte,  meerdere fresco’s en inwijdingskruizen zien, typische symbolen in een middeleeuwse kerk. Ook kunt u daar de vondsten bewonderen die in 1999 tijdens de restauratie onder de vloer zijn gevonden: een voorstelling van het hoofd van Maria en het hoofd en corpus van Christus, kunstwerken van een zeer hoog niveau gemaakt van Bentheimer zand- steen en onderdelen van een vroegere calvarie-groep symbool voor de kruisiging van Christus. Verder ziet u in de hoofdbeuk meubilair uit 1671 en prachtig houtsnijwerk in preekstoel en koorafsluiting uit de eerste helft van de 18e eeuw. Uniek is de deelsbepleistering van de binnenmuren: het koor is niet bepleisterd, de rest van de kerk wel. In deze kerk vindt u het mooiste grote dorpsorgel  van Noord-Nederland en Ost-Friesland. Het is gebouwd in 1794-1795 door Schnittger en Freytag op basis van een bestek van Hinsz en onder supervisie van Jan Jongepier gerestaureerd in 2006-’07. Er wordt zaterdag  ook op gespeeld. Tijdens de open dag zijn er koffie, thee en mooie kaarten verkrijgbaar. Vrijwilligers zijn beschikbaar om u rond te leiden. De toren is ook open. Twee gevangeniscellen kunt u nog bewonderen en boven hangen  twee luidklokken die zich graag weer drie keer per etmaal willen laten horen, wat vroeger ook gebeurde.
 
Als u op 10 september nog een uurtje beschikbaar hebt: u bent hartelijk welkom in de Petruskerk in Zuidbroek van 10.00 tot 17.00 uur!  

Reactie toevoegen