Stichting Dorpscentrum Zuidbroek doet uiterste poging om de functies van de Broeckhof in het centrum van Zuidbroek te behouden

Het is al geruime tijd erg stil rond de centrumplannen van Zuidbroek.
De “werkgroep Centrum Zuidbroek” heeft al maanden niets meer van de gemeente Menterwolde mogen vernemen nadat zij beschuldigd werden van het vermeende “lekken naar de pers”.
Ook de “Stichting dorpscentrum Zuidbroek” (De Broeckhof) staat ondertussen op gespannen voet met de gemeente en krijgt geen enkele informatie vanuit de gemeente. Op vrijdag 30 mei is het voltallig bestuur van de Broeckhof samen met vertegenwoordigers van SGBA op reis geweest met de wethouders en een aantal ambtenaren van de gemeente Menterwolde. Het reisje had als doel om samen ideeën op te doen hoe in het centrumplan van Zuidbroek een nieuwe Broeckhof met daarin alle dorpshuisfuncties gerealiseerd zou kunnen worden. Alle invullingen waren immers nog mogelijk zo werd kort tevoren nog meegedeeld door een wethouder. Tot hun grote verbazing en met groot ongenoegen hebben de bestuurders van de Broeckhof zaterdag 31 mei in de krant moeten lezen dat er op donderdag voorafgaand aan het gezamenlijke reisje al over het lot van de Broeckhof was beslist. Op 10 juni 2008 heeft het stichtingsbestuur hierover opheldering bij de gemeente gevraagd en nogmaals haar standpunten omtrent de functies van de Broeckhof naar voren gebracht. Sindsdien hebben ook zij niets meer van de gemeente mogen vernemen. In de eerste helft van augustus, voorafgaande aan de vergadering van Stichting dorpscentrum Zuidbroek is opnieuw contact gezocht met de gemeente. Deze weigeren echter iedere informatie te verstrekken. Middels een uitnodiging aan de politieke partijen en de gebruikers van de Broeckhof wil het stichtingbestuur nu langs publieke weg haar belangen en die van haar gebruikers onder de bevolking brengen. Hierbij wil zij de politiek ook duidelijk maken dat de Broeckhof eigenlijk van de inwoners van Zuidbroek is en niet zomaar een gemeentelijk gebouw is en dat haar functies voor het centrum van Zuidbroek behouden moeten worden.

Op 1 augustus 1975 verkoopt boer F. Prins voor een bedrag van 79.300 gulden de grond waarop de huidige Broeckhof is gebouwd aan “Stichting Dorpscentrum Zuidbroek”. Voor de bouw van het Dorpscentrum Zuidbroek, later de Broeckhof genoemd, was een bedrag van ca. 2 miljoen gulden nodig. Hiervoor werden diverse subsidies aangevraagd. 75% werd toegezegd door een Rijkssubsidie in het kader van de werkloosheidsbestrijding en ca. 15% kwam uit subsidies van o.a. plancommissie,de provincie, stichtingskosten gymnastieklokaal en diverse andere fondsen.
De overige gelden zijn grotendeels door middel van acties door de bevolking bijeengebracht.
Aan het eind van de rit bleek echter dat de Stichting Dorpscentrum Zuidbroek de subsidie in het kader van de werkloosheidsbestrijding niet kon verzilveren omdat ze geen overheidsinstelling was.
Hierop is besloten de grond voor 1 gulden te verkopen aan de gemeente zodat de subsidie wel kon worden geincasseerd.
Het beheer en de exploitatie van de Broeckhof is altijd in handen gebleven van het stichtingsbestuur. Alleen het onderhoud aan de buitenzijde en de technische installatie van het pand kwam voor rekening van de gemeente.

Het bestuur van Stichting Dorpscentrum Zuidbroek is voorstander van het verplaatsen van de gymzaal naar de Brede School en wil de gymzaal in de Broeckhof graag gebruiken voor andere activiteiten. Wethouder Ploeger meldde op de bijeenkomst vorig jaar oktober “de Broeckhof is af” maar dit is volgens het stichtingsbestuur zwaar overdreven. “Het is de gemeente die al jaren jaar verplichtingen tot onderhoud van de Broeckhof niet nakomt. Het dak op de gymzaal is nog het originele dak van 1977. Ook het vervangen van de sterk verouderde CV-ketel staat al jaren op de gemeentebegroting, maar wordt daar ieder jaar even zo snel weer afgehaald. Hierdoor heeft de Broeckhof een zeer hoge energierekening die niet door de gemeente maar door de pachter en het stichtingbestuur moet worden opgehoest. Verder is de Broeckhof nog in prima staat.”

Middels een bijeenkomst wil het stichtingbestuur haar gebruikers mobiliseren en de politieke partijen van Menterwolde overtuigen dat de functies van de Broeckhof moeten worden behouden voor het centrum van Zuidbroek.

Reactie toevoegen