Behoud voorziening ouderenzorg

De initiatiefgroep behoud Gockingaheem (IBG) is in maart van dit jaar gevormd. De aanleiding was de voorgenomen sluiting van Gockingaheem door de Zonnehuisgroep Noord. Dit gaf veel onrust in het dorp omdat de ouderen uit Noordbroek graag in het dorp willen blijven. De IBG heeft een visie opgesteld over de wijze waarop het mogelijk is om een voorziening voor ouderenzorg voor het dorp te behouden en ook voor anderen die zorg en ondersteuning nodig hebben, zowel voor inwoners van Noordbroek als ook voor omliggende dorpen. Ze zijn ook met alle betrokken partijen in gesprek gegaan waaronder de eigenaar van het pand Woonzorg Nederland.
Recent heeft Woonzorg Nederland besloten om Gockingaheem in een wat andere vorm open te houden. Ze doen dit volgens het zogenoemde principe van scheiden wonen en zorg. Dat houdt in dat ouderen de woning zelf huren en zelf de zorg, schoonmaak en maaltijden moeten regelen.
De IBG is blij met dit besluit maar wil de kwetsbare bewoners van Gockingaheem zoveel mogelijk blijvend ontzorgen. De IBG wil scheiden wonen zorg plus plus. Ze wil hiervoor een Dorps zorgcoöperatie oprichten in Noordbroek en samen met een zorgaanbieder een model ontwikkelen waardoor zowel de huidige als ook nieuwe bewoners van Gockingaheem er zorgeloos kunnen blijven wonen. Deze zorgcoöperatie kan ook ondersteuning bieden aan de bewoners van de aanleunwoningen en andere bewoners van Noordbroek die zorg nodig hebben.
De IBG heeft er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken omdat er ook nu al heel veel vrijwilligers actief zijn in Gockingaheem en elders in het dorp. Volgens de IBG past dit ook bij de huidige tijd waarin een steeds groter beroep wordt gedaan op het eigen netwerk van mensen en hun eigen kracht.
De komende maanden wordt het model samen met Woonzorg Nederland en andere samenwerkingspartners verder uitgewerkt. Onderzocht wordt wat financieel haalbaar is, welke andere organisaties betrokken kunnen worden en welk model het beste past bij de zorgvraag van de bewoners van Noordbroek en omliggende dorpen.

De IBG is blij met de steun van de gemeente Menterwolde en Woonzorg Nederland in het ontwikkelen van dit nieuwe model. Ook tijdens de vakantieperiode gaat de IBG volop door.

Reactie toevoegen