Ik hoop dat ik het volhoud…

Voetbalvereniging Muntendam bestaat 90 jaar. Afgelopen week vierde de club feest. De zaterdagafdeling bestond 55 jaar en de damesafdeling viert haar 45-jarig bestaan. Zaterdagmiddag 14 mei om 2 uur mochten de ‘oud’ Muntendammer dames hun beste beentje voorzetten tegen ‘oud’ HSC dames. 
Sylvia Luttik is één van de dames, die afgelopen zaterdag in het 7 x 7 team speelde. Zelf voetbalt ze niet meer, maar een aantal vrouwen speelt nog steeds in het dameselftal van Muntendam. Syl is op 13-jarige leeftijd, vanaf 1978 met dames voetbal begonnen. Ze heeft tot ongeveer 2005 in het elftal van Muntendam gespeeld. We spraken Sylvia vrijdag 13 mei, voor de wedstrijd van zaterdag.
Tegen 2 uur zaterdagmiddag gingen de dames; sommige van het allereerste begin (1971),  het veld op. De voetbaldames hebben hele goede en minder succesvolle jaren van het damesvoetbal in Muntendam meegemaakt. Destijds waren er 2 dames elftallen en reserves.
“Het waren meest goede jaren”, vertelt Syl. “We hebben promotie gemaakt naar district-Noord, waren kampioen van Groningen en hebben heel veel bekers gewonnen. En we hebben veel leuke feest-jes na afloop gehad.” Sylvia herinnert zich vooral de meerdaagse toernooien in Castricum. “Wat hebben we genoten. En niet te vergeten de playback feesten van de dames. “Die waren legendarisch”, aldus een lachende Syl. Op de vraag of ze fanatiek was, antwoordt ze: “Jazeker, dat kun je wel zeggen. Ik was een redelijke voetballer. Ik was niet gemeen, technisch speelde ik wel goed; bijna altijd volgens de regels. Ik heb niet veel kaarten gehad.”
Destijds speelden de Muntendam-mer dames heel goed. “We hadden veel spelers in de selectie van Groningen en district-Noord.” De voetbal dames van toen hebben nog steeds regelmatig contact; één keer per maand klaverjassen of een weekendje weg. “Het was een hele gezellige tijd.” 
Als vooruitblik op zaterdag: “Ik denk dat het een hele gezellige wedstrijd wordt. Eerst de brunch vooraf en dan voetballen. Bang voor blessures is ze niet; ”Nee joh…, wat kan er nou gebeuren? Zo actief kan ik niet meer zijn… Ik hoop dat het 10 minuten gaat duren, maar ik hoorde 2 x 30 minuten. Ik hoop dat ik het vol houdt…”

Reactie toevoegen