Informatie voor huurders van woningen

DE WOZ-WAARDE EN HET WONINGWAARDERINGSSTELSEL (WWS)
 
Sinds 1 oktober 2015 is het WWS gewijzigd. De WOZ-waarde heeft een grotere invloed op de maximaal redelijke huurprijs voor de meeste huurwoningen. Alle huurders van woningen krijgen vanaf 2016 daarom een WOZ-beschikking van de gemeente.
 
De maximaal redelijke huurprijs geldt voor alle huurwoningen met uitzondering van de -vrije sector-. 
Dit zijn woningen met een huurprijs van meer dan € 710,68. De huurders van woningen hebben daarom belang bij de WOZ-waarde en krijgen een WOZ-beschikking. Wanneer bijvoorbeeld door de huurverhoging in 2016 de huurprijs hoger wordt dan de maximaal redelijke huurprijs, dan zal de huurprijs niet hoger mogen worden dan deze maximaal redelijke huurprijs. En wanneer de WOZ-waarde daalt, daalt daarmee ook de maximale huurprijs die de huurder zal betalen. Daarom is het van belang dat ook huurders van woningen de mogelijkheid hebben om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde.
In de praktijk is de huur die men betaalt, echter vaak (veel) lager dan de maximaal redelijke huurprijs. De huurder heeft dan geen direct belang bij die WOZ-waarde, want zelfs als de WOZ-waarde zou dalen, blijft de maximaal redelijke huurprijs nog hoger dan de feitelijke huur plus huurverhoging die men betaalt. Verder zal de huurverhoging niet meer mogen zijn dan de maximaal toegestane huurverhoging. De verhuurder kan dus niet de huur zomaar verhogen tot de maximaal redelijke huurprijs.
Zie www.menterwolde.nl voor meer informatie over het WSS o.a.:
- uitleg systeem van het woningwaarderingsstelsel
- huurprijscheck
- bezwaar maken
- handig schema om te checken of uw huur anders wordt als de WOZ-waarde daalt