NIET EENS MET WOZ-WAARDE? WIJ NEMEN UW BEZWAAR GRATIS IN BEHANDELING!

Bel of kom langs!
De gemeente heeft de WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand en/of grond vastgesteld. Het resultaat hiervan heeft u via het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvangen. Als u het niet met de waarde eens bent hopen wij dat u contact met ons opneemt! De gemeente wil net als u graag dat de WOZ-waarde klopt. 
 
Geen belang bij onjuiste waarde
Wij hebben er geen enkel belang bij om de waarde op een bepaald niveau vast te stellen. Het tarief van de Onroerende Zaakbelastingen (OZB) past zich namelijk altijd aan op de totale WOZ-waarde in de gemeente. Valt bijvoorbeeld de totale WOZ-waarde lager uit, en wordt hierdoor de benodigde belastingopbrengst OZB niet gehaald, dan wordt het tarief OZB naar boven aangepast, want de benodigde opbrengst uit de OZB moet wel bij de gemeente binnenkomen. 
Zoals gezegd zijn wij voor een juiste vaststelling van de WOZ-waarde want wij willen niet dat u onterecht teveel belasting betaalt aan ons, de Rijksbelastingdienst of het Waterschap, en daar doen wij ons best voor. Ook het afgelopen jaar hebben wij al verschillende WOZ-waarden ambtshalve aangepast naar aanleiding van een telefoontje of bezoek van een burger. Waar gewerkt wordt, kunnen immers fouten worden gemaakt. Als blijkt dat wij een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van uw WOZ-waarde passen we deze graag voor u aan. Gratis.
 
Reactieformulier WOZ-waarde
Het is voor de waardebepaling belangrijk dat de gemeente op de hoogte is van onder meer de kwaliteit en staat van onderhoud van de onroerende zaken. Hiervoor worden woningen in de gemeente regelmatig ter plaatse (van buitenaf) door een taxateur bekeken en beoordeeld. Los hiervan kunt ook u informatie verstrekken over uw onroerende zaak. Ook als u informatie wilt aandragen die van belang is voor de waardevaststelling van uw onroerende zaak of als u zich niet kunt vinden in de vastgestelde waarde, kunt u gebruik maken van het digitale formulier op www.menterwolde.nl (Mijn Belastingen). Als u vragen heeft kunt u terecht bij het team Belastingen op het tel. (0598) 658888.
 
Bezwaar maken?
Komt u er met de gemeentelijke heffingsambtenaar niet uit, dan is het verstandig om formeel bezwaar te maken. Het bezwaarschrift moet binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet bij de gemeente binnen zijn. Een taxatierapport behoeft niet te worden opgemaakt en meegezonden. Een taxatierapport in de bezwaarfase heeft geen toegevoegde waarde. Bij de waardering maken wij gebruik van een waarderingsmodel waarmee alle woningen in de gemeente worden getaxeerd. Als u aangeeft dat de gegevens met betrekking tot de woning niet kloppen zal een taxateur die niet betrokken is geweest bij de herwaardering een en ander eventueel ter plaatse beoordelen en corrigeren. Het taxatiemodel wordt hierop vervolgens aangepast. Ook bezwaar maken is bij ons altijd gratis, en u heeft er dus helemaal geen gespecialiseerd bureau voor nodig. En dat is prettig, want die bureaus zeggen wel dat ze voor u gratis zijn, maar dat klopt niet helemaal. Hoe zit dat?
 
Bezwaarschrift No-cure No-pay bedrijf leidt tot hoger OZB tarief!
Stel dat het bezwaarschrift van het bedrijf gegrond is en de waarde van uw onroerende zaak met € 10.000,00 moet worden verlaagd. De gemeente zal dan aan u € 17,27 gaan terugbetalen en is vervolgens wettelijk verplicht om een onkostenvergoeding aan het bedrijf uit te betalen. Die onkostenvergoeding is genormeerd, en zo hoog dat de no-cure no-pay bedrijven ervan kunnen bestaan. Deze kosten bedragen per ingediend bezwaar € 734,00. Hun boterham is dus de onkostenvergoeding die de gemeente aan hen moet uitbetalen omdat u het bedrijf heeft ingeschakeld. De gemeente maakt op deze manier meer kosten en zal deze kosten uiteindelijk weer moeten verrekenen in de tarieven van de OZB. Uiteindelijk betaalt u (en uw medeburger) dus wel een prijs voor het bedrijf dat u inhuurt. En dat is jammer en onnodig, want bezwaar maken is bij ons altijd gratis.
 
Meer informatie
Heeft u vragen of wilt u meer informatie klik dan op de website www.menterwolde.nl (ga vervolgens naar Mijn Belastingen). Op deze persoonlijke website kunt u uw WOZ-taxatieverslag, gemeentelijke bijsluiter en aanslagbiljet inzien en eventueel uitprinten. Ook kunt op de website gebruik maken van het webformulier. Heeft u desondanks nog vragen? Bel gerust met de medewerkers van het team belastingen/WOZ. En doet u dat vooral als u blijft zitten met twijfels of vragen over uw WOZ-beschikking of over één van de gemeentelijke heffingen. Wij helpen u graag en brengen u hiervoor niets in rekening!