Terinzagelegging herindelingsontwerp HSSM

De drie raden van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben het herindelingsontwerp HSSM vastgesteld. Met dit stuk verklaren de gemeenten formeel samen één nieuwe gemeente te willen vormen. Inwoners, organisaties, bedrijven en andere belanghebbenden kunnen tot en met woensdag 24 februari 2016 zienswijzen indienen op het voornemen tot het samenvoegen van de gemeenten.
 
Functie herindelingsontwerp
In de wet Arhi (Algemene regels herindeling) staat welke regels nodig zijn om te kunnen komen tot een gemeentelijke herindeling. Eén van die regels is dat er een herindelingsontwerp moet liggen. In het herindelingsontwerp staan onder meer de grenzen van de nieuwe gemeente, de uitgangspunten van de samenvoeging en de beoogde fusiedatum (1 januari 2018). Verder wordt in gegaan op het waarom van de fusie. Daarbij komen onder meer de professionaliteit van de ambtelijke organisatie en het financiële toekomstbeeld aan bod.
 
Terinzagelegging
Het herindelingsontwerp HSSM ligt tot en met woensdag 24 februari 2016 ter inzage, op de volgende locaties:
- receptie van het gemeentehuis Hoogezand-Sappemeer; Gorecht-Oost 157 Hoogezand
- receptie van het gemeentehuis Slochteren; Hoofdweg 10a Slochteren 
- receptie van het gemeentehuis Menterwolde; Kerkstraat 2 Muntendam
Het herindelingsontwerp is te digitaal te bekijken op de website www.hssmnet.nl 
 
Zienswijzen indienen
Iedereen die dat wil, kan een zienswijze indienen op het herindelingsontwerp. U kunt tijdens de periode van terinzagelegging op verschillende manieren een reactie geven op het herindelingsontwerp. Voor een schriftelijke zienswijze stuurt u een brief naar uw gemeente:
 
- gemeente Hoogezand-Sappemeer, t.a.v. het college van B&W, postbus 75, 9600 AB Hoogezand
- gemeente Slochteren, t.a.v. het college van B&W, postbus 13, 9620 AA Slochteren 
- gemeente Menterwolde, t.a.v. het college van B&W, postbus 2, 9649 ZG Muntendam.
Wanneer u mondeling wilt reageren, kunt u tijdens de periode van terinzagelegging een afspraak maken via Harry Jager van het projectbureau herindeling, telefoonnummer: (0598) 425530.
 
Vervolg
De ingediende zienswijzen worden beoordeeld en waar mogelijk in de plannen verwerkt. In de loop van april 2016 ontstaat zo het vervolg op het ontwerp: het herindelingsadvies. Ook de hoofdlijnen van ëHet Kompasí (het traject waarbij de ideeÎn van inwoners, organisaties, instellingen, medewerkers en bestuurders over de herindeling zijn verzameld) Èn de naam van de nieuwe gemeente worden hierin opgenomen. Dit advies wordt vervolgens door de colleges van B&W en de raden besproken en na goedkeuring door de raden doorgestuurd naar Gedeputeerde Staten van de provincie. Zij sturen het vervolgens voor akkoord naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 
 
Informatie
Voor meer informatie over het herindelingsontwerp kunt u contact opnemen met het projectbureau herindeling HSSM via telefoonnummer (0598) 658888.