Wat bakt Sarena ervan?

Vanaf zondag 6 september 2015 is iedere zondagavond op NPO 1 ‘Heel Holland Bakt’ te zien. Een zoektocht naar de meest getalenteerde thuisbakker van Nederland. In het televisieprogramma hoort de Muntendamse Sarena Solari bij de tien kandidaten die strijden voor de titel ‘Beste thuisbakker van Nederland’.

Foto: ©Roland J. Reinders/MAX.
 
Sarena Solari is geboren in Italië en vanaf haar zesde jaar woont ze in Veendam. Voor vier jaar terug is ze, met haar man Bas, in Muntendam komen wonen. Sarena is dol op bakken en de vorige twee seizoenen van Heel Holland Bakt volgde ze graag. Voor je als één van de tien kandidaten bent geselecteerd gaat er heel wat vooraf. “Bij het kijken van het programma dacht ik wel eens ‘dat kan ik ook’, maar daar bleef het dan bij”, vertelt Sarena.
 Het had niet veel gescheeld of ze had zich niet eens ingeschreven voor de nationale bakwedstrijd. “Totdat ik een oproep op internet zag: Schrijf je nu in. Zal ik het doen?” 31 Januari was de laatste dag om je in te schrijven. “Toen dacht ik; wie niet waagt, wie niet wint.” Vol enthousiasme vertelt Sarena hoe het allemaal is gegaan.
“Allereerst moest je een aanmeldingsformulier invullen van 7 kantjes. Er waren meerdere auditierondes. Er hadden zich ontzettend veel mensen ingeschreven. Hier werden 150 personen uit geselecteerd en die werden gebeld. In een 20 minuten gesprek, werden er weer 70 uitgekozen. Deze 70 amateurbakkers moesten twee baksels meenemen (thuis gebakken). Met de laatste 30 werd op locatie gebakken. Er waren 2 bakkers aanwezig die je allerlei dingen vroegen en later werden er nog een aantal gesprekjes voor de camera gevoerd.
Hierna waren we nog met 30 personen over. In 3 groepjes van 10 gingen we toen op locatie een programma nadoen. Uit die 30 werden de tien huidige kandidaten gekozen. Alles gaat dan heel snel. Dan begint het. Je gaat aan de slag met de kennis die je hebt. Je krijgt recepten en je mag zelf iets bedenken.” Onder toeziend oog van de professionele jury (meester patissier Robèrt van Beckhoven en succesvol culinair publicist Janny van der Heijden) worden de bakfanaten getest op alle disciplines binnen de bakkerswereld; het zijn natuurlijk allemaal getalenteerde thuisbakkers. “Maar… het was allemaal één groot feest. Vanaf de eerste dag voelde je je meer dan welkom. Lachen, gieren, brullen.. maar ook weer serieus, het blijft een wedstrijd.” Inmiddels zijn er vijf van de acht afleveringen op tv uitgezonden. “Ik heb heel veel geleerd. Een aantal dingen had ik nog nooit gedaan. Je leert ook veel van de jury; het zijn echte experts. En dan de cameramensen; ze hebben prachtige opnames gemaakt. Ik kijk met heel veel plezier naar de afleveringen. Ze hebben er echt iets leuks van gemaakt.” Sarena mag niets over de afloop vertellen.

Ze is nog steeds in strijd om de grote titel. We zitten nu over de helft. Misschien is Sarena de beste thuisbakster van Nederland 2015. Het blijft spannend; allemaal kijken dus: Heel Holland Bakt, met de bakkunsten van Sarena, is zondagavond om 20.20 uur te zien bij Omroep MAX op NPO1 (nog drie afleveringen).

Reactie toevoegen