Monsterscore “Ton van Noordbroek”

Ingezonden: Weet u het nog, de Ton van Noordbroek? Het begon allemaal in 2012. Om te willen en kunnen voldoen aan de wensen van de Noord- en Zuidbroekster bevolking, n.l. een fatsoenlijke grote sportzaal onderbrengen in het MFC in Noordbroek, stelde de gemeente als voorwaarde dat de bevolking zelf een bijdrage zou leveren van € 100.000.
Daarnaast was de wens van de bevolking dat ook de overige voorzieningen in en om het MFC gebouw conform de in begin 2012 gemaakte afspraken zouden worden gerealiseerd. Tal van culturele- en sportverenigingen en stichtingen, inmiddels verenigd in het Actiecomité Ton van Noordbroek, zegden toe acties te organiseren en subsidies aan te vragen om het vereiste bedrag bij elkaar te krijgen. 
De aftrap was op 1 juni 2013 met een heuse boeren boeldag door de Ondernemers Vereniging, gevolgd door een kassabonnenactie bij de Spar, een bazaar door diverse verenigingen en het dorpshuis, een stenenactie door ZNC, Aloë, Shi-han en Dorps Advies Raad, enz. enz. aangewakkerd door een niet aflatende inzet van het actiecomité.  Alhoewel de officiële samenwerking met de gemeente in februari 2014 bij brief werd opgezegd omdat er inmiddels, zonder enige vorm van overleg, zoveel was afgeweken van de destijds gemaakte afspraken, de bibliotheek voorziening bleek ineens te verdwijnen, het CJG en de GGD kregen geen plaats meer in het MFC en de St. Welzijn Menterwolde bestond al niet eens meer. Voor het actiecomité redenen genoeg dus om de samenwerking op te zeggen. Niettemin heeft het actiecomité haar werkzaamheden voor de Ton van Noordbroek achter de schermen gewoon voortgezet. Er werd een projectplan opgemaakt om subsidies bij tal van grote fondsen aan te vragen en er werden voorbereidingen getroffen om een theaterconcert te organiseren. De kaartverkoop is voorspoedig verlopen waardoor nog een aardig netto resultaat van rond de € 12.000 bij kon worden geschreven. Immers, de agrarische sector bood de artiesten aan terwijl de bruto opbrengst van de kaartverkoop voor de Ton van Noordbroek bestemd was. Het Actiecomité vond het een gepast moment om de voorlopige eindstand aan het eind van de feestelijke afsluiting van de acties openbaar te maken. Onder het motto “Eerst verantwoording afleggen aan de bevolking van Noord- en Zuidbroek” werd het voorlopige eindbedrag bekend gemaakt, € 159.116. Natuurlijk is het de bedoeling om al dit geld te investeren in het MFC, maar niet nadat de gemeente uitvoering zal hebben gegeven aan nog een aantal openstaande beloften, zoals het realiseren van een sportveldje achter het MFC, een scheidingswand in de grote sportzaal en het realiseren van een evenemententerrein annex extra parkeerterrein op het terrein van de oude school. 
 
Het actiecomité bedankt alle betrokkenen die hebben meegedaan om dit enorme bedrag te realiseren. De dorpen kunnen er trots op zijn dat ze dit bereikt hebben. Nu is het wachten of de gemeente alle inzet op waarde weet te schatten en met ons in overleg wil over de juiste besteding van de Ton van Noordbroek, aldus Dick Huisman, coördinator van het Actiecomité.

Reactie toevoegen