Dorpsraad kwam op de koffie bij het Leespunt

Ingezonden: Op uitnodiging van de vrijwilligers van het Leespunt en Hanita Beumkens van de vrijwilligerscentrale heeft een delegatie van de DRM een bezoek gebracht aan de boekenuitleen. Het doel was om te evalueren, hoe het reilt en zeilt en de voortgang te bespreken. Daarnaast had de DRM de behoefte te horen of er nog wensen waren en wat voor wensen dit dan waren.
Men is gestart met een aantal van tegen de 1250 boeken, een assortiment met van alles wat. Van thriller tot roman, boeken op gebied van tuinen, kinderboeken enzovoort en niet te vergeten een assortiment grootletter boeken. Allemaal geschonken door inwoners van de gemeente, maar ook door personen en bedrijven van buiten onze gemeente. De grootletter boeken komen van Biblionet, die een aantal keren per jaar de boeken wisselt. Op dit moment ligt het aantal boeken in eigen beheer boven de 3000. Een prachtig resultaat, met dank aan de mensen die hun boeken hebben afgestaan ten bate van het Leespunt. De vrijwilligers hopen dat het hier niet bij blijft en dat de collectie zich verder zal uitbreiden. Als blijk van waardering, voor de inzet van de vrijwilligers en het feit van meer dan 3000 boeken, heeft de DRM getrakteerd op iets lekkers voor bij de koffie. 
De toeloop, van mensen om te lenen, kwam traag op gang maar breidt zich steeds verder uit, mond op mond reclame doet ook in dit geval zijn werk. Niet alleen mond op mond maar zeer zeker ook het stoepbord, geschonken door de Groene Hoek, doet zijn werk. Het aantal mensen, dat boeken komt lenen, kan wat betreft de vrijwilligers nog veel groter. Nieuwe klanten staan versteld van de collectie die in de loop der tijd is opgebouwd en komen regelmatig terug. Wat opvalt is dat velen niet weten dat aan de uitleen geen kosten zijn verbonden, dus volledig gratis is.
Een grote wens van de vrijwilligers is om duidelijkheid te krijgen hoe en waar ze hun werk kunnen voortzetten. Het MAC moet meer worden dan de activiteiten die er nu plaats vinden, er moet bijv. een steunpunt komen. Een steunpunt waar de bevolking terecht kan met vragen en van daaruit verder op weg geholpen kan worden naar de desbetreffende instanties. Dit vraagt de nodige ruimte en is die ruimte er wel? Bij de vrijwilligers rijzen vragen over de huisvesting. Wat zijn de plannen van de gemeente met betrekking tot het MAC en de jeugd. De jeugd moet ook nog een plek krijgen en de vraag is waar. Vragen over de toekomst van de Ruilderij en het Leespunt. Vragen die tot dusver onbeantwoord blij-ven. De vrijwilligers blijven ondanks alle vragen die ze hebben positief. Het Leespunt is een aanwinst voor Muntendam, waaraan zij graag hun aandeel leveren.
 
Namens de DRM,
Kor Beishuizen

Reactie toevoegen