Historisch overzicht van 33 jaar Stratenvolleybal

Op 15 November 1977, kort na de opening van ‘De Broeckhof ‘ werd in de Broeckhof een vergadering belegd met c.a. 25 personen. De organisatoren hiervan waren Geert Kruijer † en Wietze Oppers †. In deze vergadering werd een keuze gemaakt tussen basketbal en volleybal. Volleybal bleek de voorkeur te hebben en gezamenlijk is besloten om dan een volleybalvereniging op te richten. Gekozen werd voor de naam Z.U.V.O.C. is afgeleid van ZUidbroekster VOlleybal Club.
In 1981 is het idee ontstaan (een idee van Harry Clobus †) om een stratenvolleybal te organiseren met als doel de mensen van Zuidbroek kennis te laten maken met deze sport.
Mei 1982 was het dan zover; de eerste stratenvolleybal toernooi in Zuidbroek, gehouden in De Broeckhof dus nog geen buitengebeuren. Het daarop volgend jaar (1983) was de opgave al zo groot dat er een andere mogelijkheid gezocht moest worden om het te organiseren en met veel inspanning en overleg kon dit op de ijsbaan gehouden worden. Het nadeel van een ijsbaan is dat deze een vocht vasthoudende onderlaag heeft en bij een beetje nattigheid was het bijna niet mogelijk om hierop te spelen. In 1987 konden we dan ook met overleg met Z.N.C. en de gemeente gebruik maken van het terrein van Z.N.C. Vanaf 1989 is het toernooi uitgebreid met teams uit Noordbroek wat een succes was, en nog is, er werd gelijk met 20 teams ingeschreven
In 1992 kregen we de vraag van de sportraad of het niet mogelijk was om ons toernooi ook open te stellen voor Muntendam en Meeden. Doorbordurend sa- men met de sportraad en een afvaardiging van Muntendam en Meeden is toen besloten om in beide dorpen ook een stratenvolleybal toernooi te organiseren Alle drie de toernooien zouden dan in de- zelfde week plaats vinden en als extra zal dan op zaterdag de finale’s plaats vinden om de Menterwolde bokaal
De nummers 1 en 2 van de Heren, Dames, Mix, Midi en Mini van de drie plaatsen werden hiervoor uitgenodigd om te spelen om de Menterwolde bokaal.
Doordat wij al wat ervaring hierin hadden werd ons gevraagd om mee te helpen om dit voor de eerste keer te organiseren en in 1993 werd de eerste stratenvolleybal toernooi in Muntendam en Meeden een feit.
In 1999 liep de opgave van de teams in Meeden zodanig terug dat hiervoor geen toernooi meer te organiseren was, waarna in overleg met de Sportraad, Muntendam en Meeden is besloten dat het Menterwolde gebeuren achter de rug was en dat in Zuidbroek en Muntendam onafhankelijk van elkaar ieder met zijn eigen toernooi verder zou gaan.
Het concept van het toernooi is, behoudens een paar kleine wijzigingen, nog steeds hetzelfde als 33 jaar geleden en de doelstelling hiervan is dat we alle deelnemers twee avonden leuk, gezellig, sportief en recreatief bezighouden met volleyballen. Gezien de reactie’s is dit tot op heden aardig gelukt.

Mijn oproep aan de inwoners van Zuid- en Noordbroek: Houd deze traditie in stand en geef je op voor deelname aan dit toernooi op 1 en 2 Juni. Opgave kan tot 10 Mei.

E.

Reactie toevoegen