Joods Erfgoed

Het einde van dit seizoen is al weer in zicht. De Historische Kring Menterwolde sluit het af met het jaarlijkse reisje.

In iedere gemeente hadden joden hun eigen gemeenschap, met als het kon een eigen sport- en toneelvereniging, padvinderij, dansavonden en hun eigen gebedshuis, de Synagoge. Door omstandigheden door de eeuwen heen kregen joden ook hun eigen werkzaamheden als leerlooier, slager of pandjesbaas. Het eigen joodse geloof geeft strenge leefregels. En ook hebben zij hun eigen joodse begraafplaatsen, waar we een aantal van bezoeken. Na de Tweede Wereldoorlog is er in veel gemeenten geen enkele jood teruggekomen, waardoor er veel is veranderd en van het typische joodse leven niet veel meer te merken is.

De Historische Kring Menterwolde wil in het jaar van het cultureel erfgoed op zoek naar sporen van dit joodse bestaan in Oldambt en Westerwolde, op zaterdag 7 juni 2008, vertrek om 10.00 uur bij de Petruskerk te Zuidbroek. Kosten voor niet-leden zijn € 5.00. Met een picknick onderweg, dus broodtrommel en drinken mee. Consumpties en eventuele entree voor eigen rekening.

Het zomerreisje op zaterdag wordt voorafgegaan door een lezing op donderdagavond, 5 juni 2008 in dorpshuis “de Klipheerd” te Noordbroek. Aanvang 20.00 uur. Kosten voor niet-leden €2.50. Consumpties eigen rekening.
Stephan van der Poel heeft een proefschrift geschreven over De Joodse Gemeenschap in de stad Groningen van 1796 – 1945. Hij vertelt ons over de Joodse geschiedenis. Hun eigen identiteit; de werkzaamheden, sabbat op zaterdag, een eigen jaartelling en feesten. En hoe zij, vooral na 1800, steeds meer voor vol werden aangezien en graag deel wilden nemen aan het sociale leven van de niet-joden. Waardoor de “sjoel” minder wordt bezocht, de spijswetten minder nageleefd en het Hebreeuws minder gebezigd. Beide activiteiten staan los van elkaar, maar het is beslist een verrijking om alle twee te bezoeken.

Reactie toevoegen