Woon- en leefbaarheidsplan Menterwolde

De afgelopen periode is gewerkt aan het opstellen van een Woon- en leefbaarheidsplan (hierna: woonplan) voor (de vier dorpen van) de gemeente. Er is een aantal redenen om een dergelijk plan op te stellen, nl: 
Er zijn tal van oorzaken, veelal van buiten de gemeente, die van invloed zijn op de woon- en leefomgeving. Denk aan de decentralisaties en het scheiden van wonen en zorg, schaalvergroting en internet-winkelen, een groeiend beroep op de zelfredzaamheid en burgerkracht van inwoners, stijgende energielasten, een afnemende (beroeps)bevolking, een corporatiesector die zich (meer) richt op haar kerntaken. 
Dit betekent dat het wonen en leven in de (dorpen van de) gemeente verandert. Daarnaast dient volgens de provinciale Omgevingsverordening de gemeente over een woonplan te beschikken.
 
Centraal in het plan staat de woonkwaliteit in alle vier dorpen. Om dat te bereiken wordt gewerkt met de hierna in vetgedrukte letters de vier ambities met tussen haakjes de opgaven die aan de orde komen.
  1. Voorzienende dorpen (o.a. burgerkracht en bewonersinitiatieven, behoud van voorzieningen en ruimte voor ontmoeting, jeugdbeleid, onderwijs, bereikbaarheid, en sport);
  2. Bestaande woningen en de woonomgeving (o.a. sociale huur: gericht investeren, aanjagen en verbetering koop, oplossingen zoeken voor leegstaand vastgoed, een aantrekkelijke openbare ruimte);
  3. Vraaggericht en toekomstgericht ontwikkelen (o.a. nieuwbouw moet het dorp versterken, een leidraad voor woningbouw, aardbevingsbestendig bouwen);
  4. Ook met zorgvraag veilig en comfortabel wonen (zorgen voor passende zelfstandige woningen, grote veranderingen in intramuraal wonen, tussenvormen voor wonen en zorg, een zorgzame omgeving en zorg samen organiseren). 
Aan de hand van de opgaven wordt concreet uitgewerkt wat de ontwikkelingen zijn, wat de wens is vanuit de bewoners, gemeente en corporaties, en hoe en door wie aan deze realistische wensen kan worden gewerkt. Uiteindelijk mondt dit uit in ruim 40 afspraken voor de vier ambities. Naast deze afspraken mondt het plan ook uit in 4 dorpsagenda’s. Het uiteindelijke doel is: de leefbaarheid van alle dorpen voor alle bewoners zo goed mogelijk te maken en kansen te benutten. 
 
De versie van het woonplan, in de vorm van een ontwerp, is tot stand gekomen na een interactief proces, waarbij input is gegeven door bewoners van de vier dorpen. Daarnaast is er een zorgconferentie met professionals en een makelaarsbijeenkomst gehouden, die ook hun bijdrage hebben geleverd.
 
Het woonplan inzien
Met ingang van donderdag 16 april 2015 ligt het ontwerp-woonplan gedurende een termijn van 6 weken tijdens openingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis te Muntendam (kamer 203). Het ontwerp is ook digitaal te raadplegen op de gemeentelijke website  www.menterwolde.nl. 
 
Reageren op het woonplan
Een ieder kan binnen de termijn van 6 weken een inspraakreactie indienen. Schriftelijke inspraakreacties kunt u richten aan de raad van de gemeente Menterwolde, Postbus 2, 9649 ZG Muntendam of via e-mail info@menterwolde.nl. Voor een mondelinge reactie dient u een afspraak te maken met de afdeling Beleid (0598-658881). Uiteindelijk is het de gemeenteraad die het woonplan vaststelt. Bij die besluitvorming vindt ook een afweging van de ingediende reacties plaats.